In drie maanden dertig ‘weglopers’ bij ggz-kliniek in Den Dolder: ‘Dat gebeurt soms’

Print
In drie maanden dertig ‘weglopers’ bij ggz-kliniek in Den Dolder: ‘Dat gebeurt soms’

Afbeelding: ANP

Bij de veelbesproken ggz-klinieken in Den Dolder van Fivoor is het de afgelopen drie maanden dertig keer voorgekomen dat een patiënt na verlof niet of te laat weer terugkwam.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Diverse politieke partijen hebben minister Dekker om opheldering gevraagd over het aantal weglopers dat nu bekend is geworden.

Lees ook: Michael P. ook in hoger beroep 28 jaar cel en tbs

De Dolderse behandelklinieken van Fivoor liggen al maanden onder een vergrootglas omdat cliënten niet terugkeren van verlof en buurtbewoners zich daardoor onveilig voelen. De Fivoor-kliniek, waar ook Michael P. verbleef toen hij in 2017 Anne Faber vermoordde, is sinds alle voorvallen verplicht om dagelijks verslag uit te brengen aan het Ministerie van Justitie en de gemeente Zeist over patiënten die zich niet aan de voorwaarden van hun verlof houden.

Patiënt nog niet terecht

Uit die gegevens blijkt dat een derde van de verlofschenders vanwege een straf in Den Dolder is geplaatst. De overige patiënten die niet of te laat terugkwamen, werden er behandeld zonder strafrechtelijke titel. Een van de verdwenen patiënten is nog altijd niet terecht. Diegene verdween op 27 augustus na onbegeleid verlof. ,,Deze patiënt is ontoerekeningsvatbaar en werd daarvoor behandeld”, aldus een woordvoerster van Fivoor.

Fivoor zegt niet te schrikken van bovengenoemde aantallen. ,,Deze cijfers wijken niet af van andere klinieken. Deze mensen moeten terugkeren in de maatschappij en gaan ze alleen weg. Het gebeurt dat sommige patiënten soms niet op tijd weer binnen”, aldus de woordvoerster.