ThemaTheater Zelf Sjöldj: geldproblemen? Doe iets!
In het Huis van de Wijk in Horst is deze week een voorstelling van Zelf Sjöldj geweest. — © Laurens Eggen
Schulden gemaakt waar je niet meer uit komt? Eigen schuld, dikke bult. Velen denken zo. Het gratis ThemaTheater Zelf Sjöldj wil daar verandering in brengen.
Een moeilijk onderwerp dat aan alle kanten schuurt in een luchtig jasje steken. Op een manier die een zaal met minimaal 18 en maximaal 60 man aan het denken zet. Dat laatste geldt -uiteraard- voor iedereen die in geldnood zit, maar ook voor bezoekers die vooroordelen hebben over mensen met schulden. Tijdens de try-outs konden acteurs Ton Custers, Resi Coumans en Mayke Roels Van Zelf Sjöldj beide ‘kampen’ er zo uit pikken.
Spiegel
„Iedereen die schulden heeft, wil het liefst van schaamte de grond in zakken als we onze eerste sketch brengen,” zegt Roermondenaar Ton Custers. „Mensen met vooroordelen denken de eerste vijf minuten van onze voorstelling dat hun gelijk bevestigd wordt.” Al snel krijgt de zaal een spiegel voorgehouden die iedereen aan het denken zet. Want dat is de bedoeling van het ThemaTheater dat momenteel met twintig gratis voorstellingen door Limburg trekt. Vrijwilligersorganisaties als buurtverenigingen of ouderenbonden konden zich ervoor inschrijven bij stichting Turba, die maatschappelijke thema’s op een leuke manier bespreekbaar maakt. De gratis voorstellingen waren binnen twee weken ‘weg’.
Wat Zelf Sjöldj vooral wil vertellen, is dat mensen eerder aan de bel moeten trekken als er financiële problemen zijn. Mensen die niet meer rond kunnen komen, blijven veel te lang zelf aanmodderen omdat ze zich schamen. Ook ouders, familie en vrienden die vermoeden dat iemand in hun (naaste) omgeving in geldnood zit, zijn bang om zich ermee te bemoeien. De boodschap van Zelf Sjöldj is: doe iets. Custers: „Heb je problemen, bel de gemeente. We weten dat mensen met schulden (overheids)instanties juist mijden. Maar de gemeente kan helpen. En ja, misschien word je doorverbonden door een botte telefoniste die geen begrip toont. Toch doen. Zet door. Bij de gemeente is hulp.” Ook vrienden en familie worden aangespoord tot actie. Custers: „Dat is lastig. Soms kost het zelfs een vriendschap. Misschien moeten we dat risico wat vaker nemen.”
Hilarisch
Hoewel het nu net lijkt alsof een bezoek aan Zelf Sjöldj gerant staat voor een loodzware, beladen avond is niets minder waar. Sketches en liedjes zijn hilarisch. Alleen het onderwerp is zwaar. „We hebben een twintigtal mensen geïnterviewd die in de schulden zitten of hebben gezeten”, legt Custers uit. „Die verhalen gebruiken we voor onze voorstelling. Maar het is niet alleen kommer en kwel. We hebben ook gesproken met mensen die uit de schulden zijn gekomen. We komen met oplossingen en vertellen over instanties en stichtingen die kunnen en willen helpen. Die hebben we ook verzameld in een boekje dat iedereen na de voorstelling meekrijgt. Daar staat onder meer het telefoonnummer van onze eigen kal-lien (praatlijn) in. Dat kunnen mensen bellen als ze na de voorstelling hun verhaal aan iemand kwijt willen. Ik heb een oude telefoon geregeld. We zien wel hoe druk het wordt.”
Bezoek voor meer informatie over voorstellingen de website van Stichting Turba.