‘De eieren sneuvelen als Theo letterlijk tussen twee vuren staat’

Print
‘De eieren sneuvelen als Theo letterlijk tussen twee vuren staat’

Bijzondere verhalen in Gemeentemuseum Het Land van Thorn. Afbeelding: Herdenking Thorn 75 jaar bevrijd

Thorn -

Dertien jaar is Theo Adams uit Thorn als hij op 25 september 1944 plotseling letterlijk tussen twee vuren komt te staan. Samen met zijn broer haalt hij melk en eieren bij boerderijen in Hunsel en Stramproy. Maar op de terugweg staan ze plotseling oog in oog met Belgische gevechtswagens. Ze banen zich tussen de schietende Belgen en Duitsers door een weg naar huis. De eieren sneuvelen, maar Theo en zijn broer komen heelhuids thuis.

„Daar hebben we de boodschappen uitgeladen en gingen we over tot de orde van de dag”, vertelt Adams 75 jaar na dato. Het is te zien en te horen tijdens de expositie ‘Blieve Vertèlle’ die op 22 september van start gaat in Gemeentemuseum Het Land van Thorn.

Het verhaal van Adams is één van de in totaal twaalf bijzondere herinneringen die het museum optekende uit de mond van inwoners die de bevrijding van dichtbij hebben meegemaakt. Museumbezoekers kunnen geluidsfragmenten van de interviews beluisteren, zien indringende portretfoto’s van deze Thornenaren en zien spullen die de kinderen van toen hun hele leven bewaarden als herinnering aan oorlog en bevrijding in Thorn.

De verhalen zijn verwerkt in een magazine dat gratis in elke brievenbus van het Witte Stadje valt. En het museum gaat zelfs de straat op. Op informatiepanelen in het dorp kunnen bezoekers en inwoners zien wat zich tijdens oorlog en bevrijding heeft afgespeeld

De officiële opening van de expositie vindt op zondag 22 september om 12.00 uur plaats in de kerk van Thorn. Na afloop van de officiële start, gaat het naar museum aan de Wijngaard om het eindresultaat te bekijken. In de oude kern wordt die hele dag onder leiding van de Stichting Herdenking Bevrijding Thorn de bevrijding gevierd met muziek en toneel.

Kijk op de website voor meer informatie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen