De Heus Maasbracht mag van rechter blijven produceren

Print
De Heus Maasbracht mag van rechter blijven produceren

Veevoederfabriek De Heus in Maasbracht. Afbeelding: Archief De Limburger/Jeroen Kuit

Maasbracht -

Veevoederbedrijf De Heus in Maasbracht mag van de Raad van State voorlopig de huidige productiecapaciteit handhaven.

De Heus vroeg de Raad van State om een voorlopige voorziening te treffen omdat anders de bedrijfsvoering in het gedrang zou komen. In juni vernietigde de rechtbank in Roermond een nieuwe vergunning waardoor De Heus een capaciteitsuitbreiding zou kunnen realiseren. De provincie verleende deze vergunning eind 2017, als vervanging van de oorspronkelijke vergunning uit 1999. Omwonenden en gemeente Maasgouw maakten vervolgens de gang naar de rechter omdat zij een toename van stankoverlast vreesden. De rechter gaf hen gelijk en oordeelde dat met de uitbreiding van het aantal productie-uren feitelijk een nieuwe situatie ontstaat die getoetst moet worden aan de huidige milieuwetgeving.

Hoger beroep

De Heus en de provincie gingen vervolgens in hoger beroep tegen het vernietigen van de vergunning. In de tussentijd is De Heus gebonden aan de oorspronkelijke vergunning uit 1999. Die gaat uit van een jaarproductie van 383.000 ton veevoeders. Omdat het bedrijf met toestemming van de provincie al geruime tijd meer produceert, zo’n 500.000 ton per jaar, vroeg men aan de Raad van State om deze situatie toe te staan totdat het hoger beroep in de vergunningszaak voorkomt. De Heus liet onderzoek verrichten naar de huidige situatie waarbij de conclusie is dat men voldoet aan de geurnormen.

De Raad van State ging mee in het onderbouwde argument van De Heus en meent dat het bedrijfsbelang in dit geval voorrang moet krijgen totdat het hoger beroep dient. De Heus moet zich wel houden aan de 500.000 ton productie. Volgens de gemeente Maasgouw geeft deze uitspraak geen indicatie voor de uitkomst van het hoger beroep.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen