Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Schoololympiade hoort al ruim drie decennia bij Voerendaal

Schoololympiade hoort al ruim drie decennia bij Voerendaal

Peter Lambrichs. Afbeelding: De Limburger

Voerendaal / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Winthagen -

Peter Lambrichs (57) is sinds de start 31 jaar geleden een van de drijvende krachten achter de Schoololympiade Voerendaal.

Wat is de Schoololympiade eigenlijk?

„De Schoololympiade is een sportevenement dat landelijk gehouden moest worden. De gedachte erachter is natuurlijk om kinderen te stimuleren om te bewegen. Ze maken kennis met meerdere sporten. Voerendaal is een van de weinige gemeenten die van begin af aan meededen. Misschien nu wel de enige in Limburg. Eerlijk: ik zou het niet meer kunnen loslaten.”

Hoe lang bent u al betrokken bij de organisatie?

„Vanaf het begin, nu 31 jaar geleden.”

Maar het is de 30-ste editie?

„Dat klopt. We hebben een jaar gehad dat we zowel de eerste als de alternatieve dag door weersomstandigheden moesten afblazen.”

Hoe kom je in de organisatie terecht?

„Ik was voorzitter van een sportclub en werd door de gemeente Voerendaal gevraagd. Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Als ik die 500 basisschoolkinderen en begeleiders tijdens de afsluiting in de zaal zie zitten: dat is mijn beloning. Een mooi moment. Ook mooi is de enorme groep vrijwilligers die actief is. Zeker 60 mensen die allemaal uit het verenigingsleven komen en een dag verlof nemen om hier te kunnen werken.”

Wat is nu het meest gedenkwaardige moment?

„Eigenlijk wat vandaag weer gebeurde en wat ik een paar keer eerder heb meegemaakt. Er kwam een moeder met dochter op me af. Haar dochter deed dit jaar mee, haar moeder vertelde dat ze als kind ook al hier was. Dat vind ik prachtig. Verder krijg ik eigenlijk weinig mee. Ik loop wel door de grote zaal maar ben continu druk.”

Hoe lang zal de olympiade nog bestaan?

„Ik hoop nog lang. De gemeente Voerendaal levert een grote financiële bijdrage en zorgt ervoor dat de begroting is afgedekt. Je kunt simpelweg niet zonder. Het is erg lastig om sponsoren te vinden. Op dat gebied hebben we overigens van alles geprobeerd.”