Deze week in L-magazine

‘De scheiding zette mijn wereld volledig op zijn kop’

Print
‘De scheiding zette mijn wereld volledig op zijn kop’

Vrijdag is het de dag van de echtscheiding. Moeten we daar iets mee, vroeg één van de meiden uit mijn team. Een themanummer? Er zijn zo vreselijk veel mensen die ermee te maken krijgen, begon ze haar pleidooi. Ze had gelijk.

Lees ook: ‘Vanaf vandaag ben ik een gescheiden vrouw. Voor altijd.’

Eén op de drie huwelijken sneuvelt. Ik hoor niets anders. Al brainstormend hadden we zo de onderwerpen bij elkaar: een gesprek met jonge echtscheidingsadvocaten, die thuis gelukkig zijn in de liefde, maar op hun werk vooral ellende voorbij zien komen. Portretten van happy samengestelde gezinnen, en van ex-echtparen voor wie de scheiding een zegen was, omdat ze daarna goede vrienden werden. Al snel was het magazine zo goed als vol, maar we misten balans, er ontbrak iets. Want, was het niet wat veel positiviteit over dit toch wel heftige onderwerp?

Drie paar grote ogen keken me aan. Ik voelde de vraag van mijlenver aankomen. Ook ik ben gescheiden, bijna twee jaar geleden. Zou jij iets kunnen schrijven, over de moeilijke fase waar iedereen in die situatie doorheen gaat? Vanuit jezelf? Ik moest even slikken, want de scheiding zette mijn wereld volledig op zijn kop en het is nogal wat om dat zo breed te delen. Ik heb altijd geroepen dat ik het ooit nog eens op papier wilde zetten. Dat is wat schrijvers doen.

Ik las laatst Ik nog wel van jou van de Limburgse Elke Geurts. Een prachtig geschreven boek over haar scheiding, en pijnlijk herkenbaar. Ik heb er lang over gedacht of ik er, net als zij heeft gedaan, over wilde vertellen. Mijn collega’s hebben me overtuigd. Omdat ze denken dat ook mijn verhaal een gevoel van herkenning zal oproepen, omdat het naadloos past in dit magazine en omdat er hoop uit spreekt.

En dat is wat ik iedereen in eenzelfde situatie toewens: geloof in jezelf en de hoop dat het allemaal goedkomt.

Heb een liefdevol weekend!

Jos van den Camp sprak in de podcast Luister De Limburger met L-magazine-verslaggevers Kristel Schreurs en Marjolein Welling:

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen