Eindhoven Airport mag komende jaren niet uitbreiden

Print
Eindhoven Airport mag komende jaren niet uitbreiden

Eindhoven Aiport. Afbeelding: ED/Jean Pierre Reijnen

Eindhoven Airport mag het aantal starts en landen de komende jaren niet uitbreiden.

Later is bescheiden groei mogelijk, maar dat mag niet leiden tot extra geluidsoverlast. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer. Ze onderschrijft daarmee het advies van oud-staatssecretaris Pieter van Geel, die een rapport uitbracht de toekomst van de luchthaven.

De brief van Van Nieuwenhuizen lijkt goed nieuws voor omwonenden en de regio die zich zorgen maken over uitbreiding van het vliegveld. De minister zegt dat tot 2022 het aantal starts en landingen niet verder verder mag groeien dan de 41.500 die naar verwachting eind dit jaar bereikt worden.

Voorts volgt Van Nieuwenhuizen het advies van Geel die pleitte voor het verminderen van vluchten aan de randen van de dag en de inzet van schonere en stillere vliegtuigen. Vanaf 2020 wil ze geen vluchten meer na 23:00 uur. Nu zijn er nog vier landingen na dat tijdstip toegestaan. ,,Op die manier is er voor de omgeving al direct minder hinder.’’

Stillere vloot

Na 2022 is een bescheiden groei van het aantal vluchten op Eindhoven Airport mogelijk, maar alleen als dat niet leidt tot meer overlast voor de omgeving. Daar is een schonere en stillere vloot voor nodig. Van Geel en nu ook Van Nieuwenhuizen noemen dat ‘sturen op geluid’ in plaats ‘in plaats van sturen op aantallen vliegtuigbewegingen.’ Wanneer Eindhoven Airport beter presteert dan de vastgestelde geluidsnorm, is er ruimte voor groei.

In lijn met Van Geel is Van Nieuwenhuizen enthousiast over een permanente overlegstructuur met randgemeenten, provincie en Eindhoven Airport. Deze partijen zaten ook in de Proefcasus Eindhoven Airport, waar het advies van Van Geel uit voortkwam. De belanghebbenden waren positief over verdere samenwerking, iets wat de minister nu ook steunt. Eerder toonden deze belanghebbenden zich ook al positief over het advies van Van Geel.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen