Hans’ Formule 1-blog: Ode aan de Ferrari-fans die al zo lang wachten op Monza

Print
Hans’ Formule 1-blog: Ode aan de Ferrari-fans die al zo lang wachten op Monza

Hans Straus, Formule 1-verslaggever van De Limburger, doet dit weekeinde verslag van de race in Italië. In deze blog vertelt hij over de Ferrari-fans die dromen van een rode zege op het circuit van Monza.

Elk jaar in september kleuren de bossen in het Parco di Monza rood. Niet vanwege de herfst, maar vanwege de massale opkomst van de tifosi bij de Grand Prix van Italië. De Ferrari-fans gaan op bedevaart in de hogesnelheidstempel omdat het de thuisbaan is van de rode renstal, maar vooral omdat de Scuderia decennia lang met ijzeren vuist regeerde op het Autodromo Nazionale di Monza. Het verlangen naar een terugkeer van die gouden tijden is bijna tastbaar.

Voor wijlen Enzo Ferrari was het een erezaak dat zijn bolides wonnen op Monza. De motoren uit Maranello waren ook bij uitstek geschikt om te domineren op Monza vanwege de lange rechte stukken van de baan. Toen ging het nog om paardenkrachten en veel minder om aerodynamica.

Negen jaar geleden

Inmiddels is het alweer negen jaar geleden dat een rode bolide als eerste de finishvlag zag op Monza. Fernando Alonso was in 2010 de laatste die de Ferraristi in vuur en vlam zette. Vorig jaar leken de rode auto’s het snelst, maar toen smoorde Lewis Hamilton een orgastisch vreugdefeest in de kiem.

Nu mogen de tifosi opnieuw dromen van een rode zege. Opnieuw lijkt Ferrari de snelste, al zit Mercedes met kwelgeest Hamilton er wel weer heel dicht bij. Je zou bijna medelijden krijgen met de fans hier. Hun adoratie voor alles wat Ferrari is, verbaast en vertedert tegelijkertijd. De Ferraristi staan ’s morgens al in de modder achter de hekken waar ze misschien een glimp kunnen opvangen van een arriverende Sebastian Vettel of Charles Leclerc.

Mocht dat niet lukken, dan voldoet een voormalig Ferrari-coureur ook nog altijd. Jean Alesi is op Monza en de tifosi zijn verrukt als ze hem zien. Als Kimi Räikkönen in de aanloop naar de Grand Prix het podium op het afgeladen Domplein van Milaan beklimt, dan zingen ze hun oude held – in 2007 de laatste wereldkampioen namens Ferrari – hartstochtelijk toe. Duizenden staan er geduldig te wachten.

Hardcore Ferrari-fans

Langs de baan op Monza staan de hardcore Ferrari-fans vlakbij het mooiste podium in de Formule 1. Het zweeft half boven de baan en als de hoogste trede zondagmiddag beklommen wordt door een coureur in rode overall dan is diegene – of het nou de Monegask Leclerc is of de Duitser Vettel – verzekerd van eeuwige heldenstatus in de harten van de tifosi.

Hun hartenkreten, op professionele spandoeken afgedrukt, liegen er niet om. ‘Je kunt onze passie voor Ferrari niet omschrijven, je moet haar beleven’. Niki Lauda wordt geëerd en Michael Schumacher. Oude helden. Maar wie verlost ze nu en hier? Op Monza, waar het echt telt? Is het dan toch Vettel? Of is de Duitser ‘over the hill’? Wordt het Leclerc, of mist die nog de mentale hardheid?

De tifosi kunnen alleen maar hopen. En bidden. En smeken. Dat doen ze dus ook. Met ontembare, bewonderenswaardige passie.

F1 | Aankondiging + circuit GP ITALIE¨ 2019. Video: De Limburger