Max Verstappen over chaos in kwalificatie Monza: ‘Ik zag het aankomen’

Print
Max Verstappen over chaos in kwalificatie Monza: ‘Ik zag het aankomen’

Max Verstappen. Afbeelding: EPA

Max Verstappen moest noodgedwongen toekijken in Q3 van de kwalificatie in Monza omdat zijn motor problemen kende in Q1 en hij zekerheidshalve de strijd moest staken. ,,Ik heb Q3 op tv gezien en zag de problemen aankomen toen iedereen met nog maar twee minuten op de klok de baan op reed. Een beetje maf allemaal, maar wel begrijpelijk. Iedereen wil hier slipstreamen. Dat scheelt twee of drie tienden.”

De tweede poging van de laatste tien rijders in Q3 viel daarmee voor acht van hen in het water. Alleen Charles Leclerc (pole) en Carlos Sainz wisten hun ronde af te maken. De rest was te laat. ,,Dit is het gevolg van hoe onze auto’s zijn. Er is sprake van zo veel drag (luchtweerstand, red.) dat niemand voorop wil rijden. Iedereen wil een tow, oftewel slipstreamen. Dat scheelt al gauw twee a drie tienden per ronde. Ik denk niet dat daar veel aan te doen is.”

Lees ook: Bizar einde kwalificatie Monza GP

Op de vraag of er rijders gestraft zouden moeten worden voor opzettelijk langzaam rijden antwoordde Verstappen op voor hem typerende wijze. ,,Als je Hülkenberg straft, dan zou je iedereen moeten straffen.”

Verstappen start zondag op Monza achteraan door de motorwissel die zijn team heeft doorgevoerd. Mogelijk dat de gecrashte Kimi Räikkönen in de pitlane moet starten, maar het wordt sowieso een inhaalrace voor de Limburger. Daarbij baart het motorprobleem dat hem uit Q2 hield hem geen zorgen. ,,Het was niet kritiek. Het team is voorzichtig en daarom zijn we gestopt. Soms zijn we wel iets te voorzichtig vind ik, maar goed. Dat is misschien ook de reden dat we in de races nog geen enkele keer echte motorproblemen hebben gehad.”

Video: De Limburger