Historie Martinushof in beeld

Print
Historie Martinushof in beeld

Het plaatsen van de panelen door Jos Wolbertus voorzitter Heemkundige Kring Tegelen en Geert Blommers van Jan Linders. Afbeelding: Heemkundige Kring Tegelen

Tegelen -

De historie van voormalig ziekenhuis Willibrordus, later verpleeghuis Martinushof, is op zeven grote panelen met foto’s en beschrijvingen te zien bij Jan Linders in Tegelen. De fotopanelen werden 6 september geplaatst.

Het voormalige zieken- en verpleeghuis ging een jaar geleden tegen de vlakte. Toch staat het gebouw nog bij velen in Tegelen op het netvlies gebrand. De lege vlakte, waarop nog alleen het ketelhuis met haar schoorsteen overeind staat, herinnert hier dagelijks aan. De Heemkundige Kring Tegelen heeft de historie van het ziekenhuis en verpleeghuis in beeld gebracht. De fotopanelen geven een goed beeld van de historie van de locatie: van de bouw van het ziekenhuis tussen 1960 en 1963, het gebruik als Willibrordus ziekenhuis tussen 1964 en 1983 en verpleeghuis Martinushof tussen 1984 en 2014. Ook de diverse kunstwerken die de gevels binnen en buiten sierden zijn op de foto’s te zien.

Herinneringen levend houden

Voor de Heemkundige Kring zijn de panelen een mooie manier om de herinneringen aan het ziekenhuis en verpleeghuis levend te houden. Jos Wolbertus: „Veel inwoners van Tegelen en omstreken hebben hier treurige, maar zeker ook blijde gebeurtenissen meegemaakt. Familieleden zijn hier overleden en kinderen zijn hier ter wereld gekomen. De Heemkundige Kring wil de kennis van en belangstelling voor Tegelen en Steyl bevorderen. Met de fotopanelen op deze centrale plek in Tegelen houden we de gedachten aan deze bijzondere locatie levend, ondanks dat het gebouw er niet meer staat.”

Nieuwbouw op braakliggend terrein

De gemeente Venlo maakte begin juli bekend dat ze medewerking verleent aan de bouwplannen van Jan Linders. De supermarkt wil op de braakliggende locatie van het voormalig ziekenhuis en verpleeghuis haar nieuwbouw realiseren. De verwachting is dat de bouw in 2020 van start gaat. Eerder werd al bekend dat het mozaïek van Daan Wildschut, dat jarenlang de gevel van het verpleeghuis sierde, op de gevel van de nieuwbouw aan de zijde van de Gasthuisstraat terugkomt. De Heemkundige Kring Tegelen zet zich in om de eerste steen van het Willibrordus ziekenhuis, die tijdens de sloop in januari 2018 door Jan Linders en de Heemkundige Kring veilig is gesteld, in de omgeving terug te brengen. De fotopanelen zijn te bewonderen tijdens de openingstijden van de Tegelse supermarkt. Ze hangen in de doorgang tussen de Kerkstraat en de parkeerplaats In de Beeten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen