Meijel herdenkt 75-jarige bevrijding met boek en expositie

Print
Meijel herdenkt 75-jarige bevrijding met boek en expositie

De enorme chaos in de Schoolstraat, direct na het opblazen van de kerk op 25 september 1944. Afbeelding: Heemkundevereniging Medelo

Meijel -

Vanwege de 75-jarige herdenking aan de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog pakt heemkundevereniging Medelo vanaf 22 september uit met een boek en een expositie in Truijenhof aan het Tomveld 2 in Meijel. De tentoonstelling is tot en met 17 november elke zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

In het verleden besteedde Medelo al diverse keren aandacht aan het onderwerp ‘oorlog’. Dit vanwege het feit dat Meijel één van de Limburgse dorpen is geweest waar de Tweede Wereldoorlog de diepste sporen heeft nagelaten, zowel materieel als in menselijk opzicht. In het dorp werden honderden huizen en boerderijen beschadigd of geheel verwoest en werd onder andere ook de ‘kathedraal van de Peel’ opgeblazen. Daarnaast waren er in Meijel bijna vijftig doden te betreuren en vele tientallen gewonden. De Tweede Wereldoorlog is in elk geval de meest ingrijpende gebeurtenis geweest van de afgelopen eeuwen waardoor het niet vreemd is dat de oorlog diep in de herinnering van met name de oudere Meijelsen staat gegrift.

Allerlaatste boek over Meijel in de oorlog

Voor de samenstelling van het boek werden twee sporen gevolgd. Aan de ene kant bevraagden diverse Medelo-leden een kleine zestig oudere Meijelsen systematisch over hun herinneringen aan de oorlog. Het resultaat daarvan is een boeiende verzameling getuigenissen over wat evacuatie, schuilen, vluchten en vooral ‘angst’ hebben betekend voor mensen toen, maar voor sommigen ook op de dag van vandaag. Tijdens de afgenomen gesprekken vielen regelmatig momenten van stilte en enkele ouderen moesten vanwege de emotie door het ophalen van vaak verdrongen herinneringen, de afspraak zelfs afzeggen. Maar het eindresultaat is een bundeling van verhalen, herinneringen en beelden van de oorlog, deze keer door de bril van de gewone mensen die het allemaal aan den lijve hebben ondervonden. In het andere spoor belicht Medelo-lid en historicus Jos Pouls op basis van onder meer nog nooit geraadpleegde bronnen in Den Haag, enkele tot op heden ‘verzwegen’ thema’s uit de Meijelse oorlog: vormen van Meijelse collaboratie, de betekenis van de zwarte handel en het relatief menselijke optreden van de Duitse soldaten. Ook is er aandacht voor het Engelse lazaret dat eind 1944 was ingericht in het Meijelse klooster. Het boek ‘Meijel en de Tweede Wereldoorlog. De laatste getuigen’ is zeer waarschijnlijk de laatste publicatie die Medelo zal wijden aan dit onderwerp.

Expositie

In Truijenhof wordt breed uitgepakt met een tentoonstelling die enerzijds honderden foto’s en ander beeldmateriaal (onder andere propaganda-affiches) over Meijel in de oorlog omvat, en anderzijds ook allerlei objecten telt zoals wapens, poppen in militaire uniformen van de vijf betrokken landen (alle uitgedost met de bijbehorende uitrusting), een bijzondere kachel, tabaksnijder en nog allerlei ander materiaal. De materialen zijn afkomstig uit drie collecties, namelijk die van Rinus van Ottersdijk uit Vlierden, wijlen Henk Martens uit Meijel en de rijke eigen collectie van Medelo. Daarnaast worden er enkele nog nooit vertoonde films getoond, door Engelse filmers opgenomen in de maanden van de bevrijding. In deze films worden de verwoestingen in het dorp op schrijnend harde wijze zichtbaar gemaakt.

Het boek ‘Meijel en de Tweede Wereldoorlog. De laatste getuigenissen’ is vanaf 22 september verkrijgbaar tijdens de openingstijden van de expositie voor 18,50 euro. Vanwege de evacuatietocht op die dag van Meijel naar Heusden, is Truijenhof op de openingsdag van de expositie al om 9.00 uur open. Entree 2 euro.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen