Lezing over kinderrechten in Huis van de Gemeente

Print
Lezing over kinderrechten in Huis van de Gemeente

Ieder kind heeft een stem die gehoord mag worden. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Panningen -

Arie de Bruin verzorgt op verzoek van Vrouwengilde Helden en Biblioheek Maas en Peel een lezing over de rechten van ieder kind in het Huis van de Gemeente in Panningen. Deze vindt plaats op woensdag 18 september en begint om 19.30 uur.

De avond is gebaseerd is op het gedachtegoed van Janusz Korczak, een van de grondleggers van de rechten van het kind. De Bruin, voorzitter van de Janusz Korczak Stichting Nederland, brengt dit gedachtegoed met onder andere eigen gedichten en muziek naar voren. Entree is gratis.

Grondlegger rechten van het kind

Korczak (1878 - 1942) is een van de grondleggers van de rechten van het kind. Als Joods-Poolse pedagoog en kinderarts trok hij zich het lot aan van weeskinderen in Warschau. In het in 1912 geopende weeshuis Dom Sierot wilde hij zijn visie op hoe je met kinderen omgaat realiseren. Hij gaf kinderen in zijn weeshuis een stem. Korczak leerde zelf van kinderen door daadwerkelijk naar hen te luisteren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog schreef hij het in 1918 uitgebrachte boek ‘Hoe houd je van een kind?‘. Niet liefde, maar respect is het centrale begrip van Korczaks boek. Respect voor de rechten van het kind, het recht om te zijn zoals je bent, het recht van het kind op de dag van vandaag. Deze rechten kunnen niet worden uitgesteld tot een kind volwassen is. Het kind is nu mens en wordt niet pas later ‘mens‘. Het kind heeft ruimte nodig om als mens actief zelf deel te nemen aan zijn/haar eigen ontwikkelingsproces. Je praat niet tegen kinderen, je praat met kinderen. En daarbij is de intuïtie (van ouders/opvoeders) belangrijk. Korczak benadrukt dat luisteren naar eigen intuïtie veel meer doet dan vasthouden aan wetenschap. Wetenschap die soms eerder blokkeert in het luisteren naar je kind dan dat het iets oplevert. Overigens is de visie van Korczak geen pleidooi voor een ‘antiautoritaire‘ opvoeding. Integendeel.

In de Tweede Wereldoorlog werd hij, samen met ruim tweehonderd kinderen uit zijn weeshuis in het getto van Warschau, weggevoerd naar Treblinka en in 1942 vermoord.