Leclerc verlost Ferrari op Monza; inhaalrace Verstappen haperend op gang

Print
De Grand Prix van Italië was zondagmiddag een waar spektakelstuk door de intense strijd tussen Charles Leclerc en Lewis Hamilton. De Ferraricoureur trok aan het langste eind en gaf de rode renstal daarmee de eerste zege op Monza in negen jaar. Max Verstappen moest van heel ver komen na een uitstapje in het gras in bocht 1, ronde 1 waardoor hij meteen zijn voorvleugel moest vervangen. De Limburger beet zich vast in de race en wist zich nog naar plek 8 terug te knokken.

Net als in Spa een tumultueuze eerste ronde voor Max Verstappen. In bocht 1 moest de Limburger uitwijken richting het gras vanwege een heftig remmende Sergio Perez. Daarbij raakte de voorvleugel van de bolide van Verstappen beschadigd. Daardoor moest Verstappen naar de pitbox voor een nieuwe vleugel. Daarmee werd de inhaalrace voor de Limburgse coureur nog moeilijker dan hij al was. Verstappen was niet de enige met problemen. Sebastian Vettel spinde de baan af in ronde zes vanaf de vierde plek en kwam op een onveilige manier weer terug. Daarbij raakte hij Lance Stroll. Daarvoor kreeg de Duitser een stop and go penalty.

Vooraan moest polesitter Charles Leclerc het dus alleen uitvechten met de beide Mercedes-coureurs. Vooral Lewis Hamilton was snel. In ronde 23 had de Brit de Monegask bijna te pakken. Leclerc duwde Hamilton echter zowat de baan af bij die manoeuvre. Hij kreeg daarvoor slechts een waarschuwing in de vorm van een zwart-witte vlag.

Verstappen had bij zijn vroege pitstop meteen ook een set snelle banden laten steken om een inhaalslag te maken. Dat lukte. In ronde 23 lag de Limburger tiende. In de punten dus, maar niet veel later (ronde 28)  moest hij weer de pit in om zijn snel slijtende banden te vervangen voor de medium-compound. Hij viel daardoor terug naar een dertiende plek. Pas in ronde 35 reed Verstappen weer in de punten na een fout van Kevin Magnussen. Daarna klom hij gestaag op de ranglijst. In ronde 42 lag hij al achtste.

Vooraan knokten Leclerc en Hamilton furieus om de leiding. In ronde 42 ging de Brit in de fout in de beruchte bocht 1, waardoor Leclerc eindelijk verlost was van de zilverpijl. Valtteri Bottas in de tweede Mercedes dook echter al snel op achter de leider. De Fin kon ondanks zijn verser rubber echter geen echte vuist maken richting de jonge Monegask.