Orkaan - Orkaan Dorian

Noodkreet Bahama’s aan toerist: blijf komen

Print
Noodkreet Bahama’s aan toerist: blijf komen

Afbeelding: Reuters

Het belangrijkste wat de mensen kunnen doen om de Bahama’s te helpen, is er snel weer op vakantie gaan. Die oproep doet het ministerie van Toerisme van de eilandengroep die het grootste slachtoffer is van orkaan Dorian.

Alle donaties zijn welkom, maar mensen kunnen ons heel erg helpen door de niet getroffen gebieden te bezoeken. Die zijn open voor toeristen”, zei directeur Ellison Thompson van het ministerie van Toerisme en Luchtvaart van de Bahama’s afgelopen weekend. Premier Hubert Minnis deed vrijdag al een oproep van die strekking.

Economie

Weinig landen zijn zo afhankelijk van toeristen als de Caribische eilandengroep. Toerisme was afgelopen jaar goed voor ongeveer de helft van het nationaal inkomen. Ter vergelijking: Hawaï is voor 20 procent afhankelijk van toerisme, Nederland voor zo’n 4 procent. Nu orkaan Dorian, een van de zwaarste orkanen ooit in de Cariben, zijn verwoestende spoor over de Bahama’s heeft getrokken, zijn de vooruitzichten voor de economie dan ook somber. Zo zijn op de eilanden Grand Bahama en Great Abaco, toeristische trekpleisters, veel hotels, Airbnb’s en vakantiehuizen door de storm beschadigd of verwoest. Op de Abaco-eilanden, de noordelijke Bahama’s die het zwaarst zijn getroffen door Dorian, is naar schatting 90 procent van de infrastructuur verwoest. Vanuit de stad Freeport op eiland Grand Bahama bracht een cruiseschip zaterdag circa 1100 evacués naar de Amerikaanse staat Florida.

Dodental

Duizenden vluchtelingen zijn inmiddels vanaf de noordelijke eilanden gearriveerd in Nassau, de ongedeerde hoofdstad van de Bahama’s. Volgens het World Food Program van de Verenigde Naties zitten een week na de orkaan nog zeker 70.000 mensen zonder eten of schuilplaats. Het dodental van 43 zal waarschijnlijk oplopen: ook gisteren werden volgens verslaggevers nog lichamen onder het puin vandaan gehaald.

Ongehavend

Dorian heeft echter op lang niet elk van de zevenhonderd eilanden van de Bahama’s zo veel schade veroorzaakt als in het noorden. Een aantal van de bekendste resorts van de Caribische droombestemming, zoals Atlantis op Paradise Island, heeft de monsterstorm ongehavend doorstaan. De Bahama’s bevinden zich in een spagaat: het land wil toeristen ervan overtuigen te blijven komen, zonder het lijden op de getroffen eilanden te trivialiseren.

Opbouw

Toeristen op de ongeschonden eilanden kunnen het geld in het laatje brengen dat nodig is voor de wederopbouw én de werkloos geworden hotelmedewerkers op andere eilanden nieuwe banen bezorgen. Het opbouwen van huizen, bedrijven en infrastructuur op de noordelijke Bahama’s zal tussen de 15 en 25 miljard dollar gaan kosten en zeker 5 jaar in beslag nemen, volgens een schatting van Florida International University. Orkaan Dorian was niet alleen ongemeen krachtig (categorie 5), maar veroorzaakte extra grote schade door zijn extreem lage snelheid en de hevige overstromingen waarmee hij gepaard ging.

Mariniers

Vanuit Nederland zijn zaterdag 84 extra mariniers naar het Caribisch gebied vertrokken om noodhulp te bieden aan de getroffenen. Het gaat om het 21ste Raiding Squadron van het Korps Mariniers, dat permanent beschikbaar is voor spoedinzet in binnen- en buitenland. De mariniers stonden in Rotterdam op de Wereldhavendagen, toen ze te horen kregen dat ze hun rugzakken moesten pakken. Zaterdagmiddag vertrokken ze vanaf Eindhoven Airport naar Sint Maarten.

Donderdag stuurde het ministerie van Defensie al twee marineschepen voor noodhulp naar de Bahama’s, de Zr. Ms. Johan de Witt en Zr. Ms. Snellius. In totaal zijn er 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee bezig met de noodhulp aan de Bahama’s.

Oefening

Verder zijn er vijftig Franse en vijftig Duitse militairen aan boord van de Johan de Witt. Zij waren betrokken bij de noodhulpoefening Caribbean Coast. Die oefening maakt nu plaats voor daadwerkelijke humanitaire hulp.

Novia Scota

Afgelopen weekend werden, na de Bahama’s en de Verenigde Staten, ook delen van de Canadese kust getroffen door het restant van de orkaan Dorian. Vooral de provincie Nova Scotia moest het ontgelden. De flink afgezwakte Dorian bereikte nog altijd windsnelheden van 150 kilometer per uur en blies bomen en elektriciteitsmasten omver. Zeker 330.000 mensen in Nova Scotia zitten zonder stroom. In de VS kostte Dorian vijf mensen het leven, in Puerto Rico maakte de orkaan één slachtoffer. Op de Bahama’s hebben verschillende toeristische bedrijven inmiddels hulp toegezegd. Zo heeft het luxe hotelresort Baha Mar op zijn website een link geplaatst naar een donatiepagina voor noodhulp. Cruisemaatschappij Carnival benadrukte dat de nieuwe, geplande cruisehaven van Grand Bahama, die duizend banen moet creëren, niet in gevaar zal komen. Het overgrote deel van de 670.000 toeristen die de Bahama’s vorig jaar trokken, arriveerde per cruiseschip.