Dit is alles wat we weten over de nieuwe iPhone (Pro)

Print
Dit is alles wat we weten over de nieuwe iPhone (Pro)

De telefoons zijn natuurlijk niet aangekondigd, maar op basis van eerdere lekken en geruchten maakten verschillende artiesten al ‘mock-ups’ van de nieuwe toestellen. Bovenstaande foto is dus niet echt. Afbeelding: AD/9to5Mac

Op 10 september is het weer zover: dan doet Apple de nieuwste generatie iPhones uit de doeken. Hoe zal de iPhone 11 (of XI, of Pro) eruitzien? En is er een vouwbare iPhone op komst? We kijken in onze glazen bol en zetten alle verwachtingen op een rijtje. Weet Apple te innoveren of blijft het wederom ietsje achter?

Op dinsdag zijn de ogen opnieuw op het Apple-hoofdkwartier in Cupertino, Californië gericht. Dan is het weer tijd voor het jaarlijkse event waarop de techgigant de nieuwste iPhones voorstelt aan het grote publiek.

Ter herinnering: vorig jaar onthulde Apple de iPhone XS, de iPhone XS Max en de iPhone XR. Naar verwachting wordt die trend dit jaar verdergezet. Wellicht worden er volgende week dan ook niet één, maar meteen drie nieuwe iPhones voorgesteld: een standaardmodel, een groter premiumtoestel en een ‘budgetoptie’. Sterker nog, er zijn geruchten over een ‘echte’ budgetoptie. Volgens zakenkrant Nikkei moet die de strijd aangaan met modellen van onder andere Huawei en Xiaomi.

Lees ook: Lancering nieuwe iPhone live in Sittardse bioscoop te volgen

Hoe die nieuwe modellen gaan heten, is nog niet bekend. Komt Apple nu met de iPhone 11S, 11S Max en 11R? Of wordt het de iPhone Pro, zoals sommige geruchten deden geloven? Bij gebrek aan een betere naam hebben we het voorlopig over de iPhone 11.

Drie iPhones

De iPhone 11 en zijn grotere broer zouden volgens bepaalde bronnen precies dezelfde afmetingen krijgen als hun voorgangers: een schermdiagonaal van respectievelijk 5,8 inch (14,7 cm) en 6,5 inch (16,5 cm). Wellicht wordt minstens één van de twee toestellen uitgerust met drie camera’s op de achterkant (groothoek-, supergroothoek en een telelens), die nogal opvallend geordend worden in een rechthoekige ‘camerabump’. Beide toestellen krijgen mogelijk een oledscherm mee. Dat is een superscherp scherm dat ook al in de X en XS zat, en nog langer in Android-toestellen.

Dit is alles wat we weten over de nieuwe iPhone (Pro)
Foto: Getty Images

De kleinere (en goedkopere) iPhone zal net zoals vorig jaar iets lichter worden uitgerust. We rekenen op een lcd-scherm in plaats van oled en op een kleinere schermdiagonaal van 6,1 inch (15,5 cm). Het toestel moet het waarschijnlijk ook zien te redden met ‘slechts’ twee camera’s op de achterkant

De drie iPhones zouden allen een nieuwe processor meekrijgen, de A13, en zouden vanaf nu ook bilateraal laden ondersteunen. Met die laatste functie wordt het mogelijk om met een iPhone ook andere toestellen op te laden.

Voorlopig lijkt er dus niet echt veel te veranderen ten opzichte van vorig jaar. Apple zal vooral moeten inzetten op kleine verbeteringen: betere foto’s, een iets grotere batterij en iets snellere processor bijvoorbeeld. Dat de techreus dit jaar nog met écht innovatieve toestellen komt – een vouwbare telefoon of een 5G-model – lijkt eerder onwaarschijnlijk. Het lijkt erop dat Apple nog niet al haar troefkaarten speelt.

Prijzen

En de prijs? Dat blijft voorlopig nog koffiedik kijken. Vorig jaar ging de standaarduitvoering van de iPhone XS voor 1.159 euro over de toonbank. Voor de grotere XS Max telde je toen 1.259 euro neer, terwijl de iPhone XR meteen na de lancering 859 euro kostte.

Traditioneel gezien doet Apple er elk jaar nog een schepje bovenop - maar misschien is dat dit jaar uitzonderlijk niet het geval. Het afgelopen jaar zat de verkoop van de iPhone namelijk in het slop. De omzet uit de verkoop kelderde met 15 procent, waardoor Apple op bepaalde markten toen snoeide in de prijzen van de iPhones. Het ideale moment om de prijsstrategie om te gooien, lijkt het wel...

Andere snufjes

Naast de nieuwe iPhones trekt Apple ook altijd nog wat tijd uit voor ander productnieuws. Mogelijk wordt er ook meer verteld over iOS 13 en macOS Catalina. We krijgen misschien ook meer te zien over Apple TV Plus en Apple Arcade – Apples streamdiensten met eigen series en mobiele games. Wat hardware betreft, zouden een paar nieuwe Apple Watch-modellen of iPads worden gelanceerd, hoewel weinig concreets bekend is over eventuele nieuwkomers..

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen