Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

‘De verderfelijke roeping van de rechts-extremist’

Opinie

‘De verderfelijke roeping van de rechts-extremist’

Henk Smeijsters Afbeelding: De limburger

HET BETOOG - In Duitsland werd door een rechts-extremist de politicus Walter Lübcke vermoord. De moord was geen impulsieve daad, maar werd lange tijd voorbereid. Lübcke ondersteunde het vluchtelingenbeleid van Angela Merkel. Tijdens een bijeenkomst maakte hij de onhandige opmerking dat wie haar humane vluchtelingenbeleid afkeurt, Duitsland het beste kan verlaten. Lübcke bedoelde dat de mensenrechten niet bij de landsgrenzen stoppen, maar met de woorden die hij hiervoor koos oogstte hij hevige verontwaardiging.

In een rechtsstaat, waar de vrijheid van meningsuiting geldt, is zo’n onhandige uitspraak echter toegestaan. Waartoe voelt iemand zich geroepen als hij degene die zo’n onhandige uitspraak doet met voorbedachten rade van het leven berooft?

‘Wij’ en ‘zij’

De nazi-ideoloog Carl Schmitt dacht dat het verdedigen van de ‘vriend’ tegen de ‘vijand’ de essentie van politiek bedrijven is. Het gaat volgens hem in de politiek om ‘wij’ tegenover ‘zij’. Radicaliseren is bij dit soort denken in tegenstellingen ingebakken ...