Johnson: Wekenlange schorsing van parlement begint maandag

Print
Johnson: Wekenlange schorsing van parlement begint maandag

Afbeelding: AFP

De wekenlange schorsing van het Britse parlement begint na de zitting van maandag. Dat heeft de woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson bekendgemaakt.

Het Britse Lagerhuis komt maandag dus nog bijeen, maar wordt daarna naar huis gestuurd in de aanloop naar de troonrede van de koningin. Die vindt op 14 oktober plaats. Het parlement heeft door de schorsing, die eerder door koningin Elizabeth werd goedgekeurd, minder vergadertijd.

Lees ook: Premier Johnson belooft: Nooit grenscontroles Noord-Ierland

Tegenstanders van premier Johnson hebben tevergeefs geprobeerd die schorsing via de rechter tegen te houden. Zij vinden dat Johnson zijn bevoegdheden misbruikt om het parlement op een zijspoor te zetten in de aanloop naar de Brexit, die over 52 dagen moet plaatsvinden.

Johnson ontkent dat hij met de schorsing het parlement buitenspel wil zetten bij de Brexit, zoals de critici beweren. Hij wil het parlement op 21 en 22 oktober laten stemmen over zijn plannen. Op 31 oktober wil Johnson hoe dan ook de EU verlaten, ook als dat zonder overeenkomst moet.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen