Drie jaar cel voor verkrachting Lottumse vrouw in 2002

Print
Drie jaar cel voor verkrachting Lottumse vrouw in 2002

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Lottum -

De rechtbank in Maastricht heeft Ton R. (58) uit Maasbree veroordeeld tot drie jaar cel voor de verkrachting van een vrouw in Lottum in 2002. Zij was destijds achttien jaar.

Tevens moet hij haar een schadevergoeding betalen van 15.400 euro, waarvan 10.000 euro smartengeld. De straf is een jaar lager dan twee weken geleden geëist door officier van justitie Marleen Oevermeer.

De rechtbank achtte bewezen dat de vrouw op 17 september 2002 is verkracht. Zij baseerde zich vooral op de ‘gedetailleerde en consistente verklaringen’ van het slachtoffer, maar ook van haar moeder, broer en toenmalige vriend.

Autopech

De vrouw kreeg die dag autopech en kon niet verder rijden. R. stopte en bood aan haar naar huis te brengen. Hij volgde haar aanwijzingen echter niet op en reed naar een zandpad vlakbij de Horsterdijk in Lottum. In de auto zou hij haar hebben verkracht. Daarna reed hij met haar naar Lottum. De vrouw liet zich uit de auto vallen en liep naar huis.

Lees ook: Verdachte Lottumse verkrachtingszaak 2002: ‘Slachtoffer liegt om smartengeld te claimen’

R. zei dat sprake was van vrijwillige seks, als ‘vergoeding’ voor het naar huis brengen. Het stoort de rechtbank dat hij zich denigrerend uitliet over het slachtoffer, dat aangifte gedaan zou hebben om een financiële vergoeding te kunnen eisen. Ook betichtte hij haar van liegen en toonde hij geen enkel berouw, ofschoon hij ‘haar leven heeft verwoest’. De rechtbank verwees daarbij naar de ‘aangrijpende verklaring’ die het slachtoffer voorlas.

Gelogen

Advocaat Jo Marchal van R. trok tijdens de zitting de betrouwbaarheid van het slachtoffer in twijfel. Zij had verklaard dat haar auto beschadigd was geraakt doordat R. bij een inhaalmanoeuvre tegen haar auto was gebotst. Volgens Marchal klopte er niets van. Omdat ze gelogen had over de aanrijding was de rest van haar verklaring ook ongeloofwaardig, meende hij.

Lees ook: Eis: vier jaar cel voor verkrachting in Lottum in 2002

De rechtbank stelt dat niet duidelijk is wat voorafgaand is gebeurd, maar dat voor haar wel helder is dat de jonge vrouw destijds verkracht is.

Wangslijm

De rechtbank stelt dat R. vele jaren de kans had om zichzelf te melden. Hij koos ervoor om zich schuil te houden, tot hij toevallig tegen de lamp liep. Na een veroordeling wegens vernieling van auto’s in Maasbree werd wangslijm afgenomen. Dat kwam overeen met het DNA dat in 2002 was gevonden bij de verkrachting.

Het slachtoffer zei in haar verklaring dat ze blij was dat R. door een eigen stommiteit alsnog in de kraag gepakt. Ze was blij dat hij na zeventien jaar alsnog zijn verdiende loon kreeg.

R. kan in hoger beroep tegen de uitspraak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen