Alcoholprobleem Frits Wester brengt RTL Nieuws in verlegenheid

Print
Alcoholprobleem Frits Wester brengt RTL Nieuws in verlegenheid

Frits Wester. Afbeelding: RTL

Bij RTL leven grote zorgen om de gezondheid en toekomst van Frits Wester. Het is al jaren een publiek geheim dat de politiek verslaggever kampt met een alcoholprobleem. Een waar ook de tv-kijker meer dan eens de gevolgen van zag. Wester zelf blijft met een lach ontkennen.

Kijkers reageerden zondagavond met stijgende verbazing op een optreden van Frits Wester (57) in RTL Nieuws. De journalist bracht in zicht- en hoorbaar labiele toestand het laatste nieuws over de strafzaak tegen Geert Wilders. RTL zette het bewuste bulletin van 19.30 uur niet online. Dat was bewust, zegt adjunct-hoofdredacteur Marc Schreuder van RTL Nieuws. ,,Wij waren niet blij met deze uitzending.’’

,,Ik maak me zorgen’’, wil Schreuder nog kwijt. ,,Want dit was niet goed. En de vorige keer ook niet’’, zo doelt hij op de uitzending na het overlijden van oud-premier Wim Kok eind vorig jaar. ,,Ik wil weten wat er aan de hand is.’’

Lees ook: RTL Nieuws gaat in gesprek met ‘dronken’ Frits Wester, haalt uitzending offline

Schreuder wil niet ingaan op wat vele bronnen van wie de namen bij AD bekend zijn, vol overtuiging zeggen: dat Wester zich al jaren tijdens werktijd schuldig maakt aan overmatig alcoholgebruik. Deze bronnen schetsen het beeld van een publiek geheim dat al jaren bestaat in politiek Den Haag en op de redactie van RTL Nieuws.

Ergernis

Niemand twijfelt aan Westers professionaliteit, maar het drankprobleem is een groeiende ergernis onder zijn RTL-collega’s. Wat de verslaggever in zijn privétijd doet is aan hem, maar – zo klinkt het – ook de kijker zag hem vaker live zeer wankel zijn verhaal doen. In die gevallen kregen zijn optredens meer aandacht dan het nieuws zelf.

In oktober vorig jaar gebeurde hetzelfde na het overlijden van Kok. Westers optreden in RTL Nieuws oogde onstabiel en hij was vaak moeilijk verstaanbaar. Het fragment, door talrijke media losgeknipt en online geplaatst, werd heel vaak bekeken. De redactie was het op dat moment beu. De eindredactie van RTL Nieuws stelde zich op het standpunt dat het zo niet langer kon, vertellen ingewijden. De verslaggever verdween daadwerkelijk korte tijd van de beeldbuis. Of hij in die periode professionele hulp kreeg, is niet bekend.

Frits Wester doet het allemaal met een lach af als ‘gelul’. ,,Ik drink al bijna helemaal niet meer.’’ Op de vraag of hij een drankprobleem heeft dan wel had, is het antwoord: ,,Nee. Het is nooit een probleem geweest. Ik drink sowieso héél weinig. Ik ben ooit één keer met mijn stomme kop aangehouden in de auto toen ik iets te lang op het terras had gezeten met Jan Marijnissen. Dat is volgens mij alweer 15 jaar geleden. Verder: never nooit een probleem.’’

Alcoholprobleem Frits Wester brengt RTL Nieuws in verlegenheid
Frits Wester Foto: ANP

Verklaring

Voor alle tv-optredens – ook in talkshows - die bij de kijker opzien baarden, heeft Wester een verklaring. ‘Hongerklop’, is er een. Ook had hij naar eigen zeggen ooit last van een ‘parasiet in mijn huis die onder mijn huid kroop’ en een ‘jetlag’. En even voor de uitzending over het overlijden van Kok, vroeg de redactie hem ‘plotseling mijn verhaal heel persoonlijk te maken’. Het is een verklaring die in Den Haag en op de redactie van RTL Nieuws als ongeloofwaardig wordt gezien.

Afgelopen zondagavond was er in het bulletin van 18.00 uur ogenschijnlijk nog niets aan de hand. Het ging mis in het Half Acht Nieuws. ,,Ik ging tussendoor even slapen. Dat had ik niet moeten doen. Ik was zelfs zó moe dat ik nog even door de wekker heen sliep. Ik was niet scherp.’’

Frits Wester is sinds 1994 parlementair verslaggever van RTL Nieuws. Daarvoor was hij onder meer persoonlijk voorlichter van CDA-coryfee Elco Brinkman. De journalist heeft de reputatie dat hij bijna jaarlijks als eerste de Miljoenennota in handen heeft.

Frits Wester komt moeilijk uit zijn woorden. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen