Activist belt Halsema uit bed: ‘Hallo, er ligt een dakloze op straat’

Print
Activist belt Halsema uit bed: ‘Hallo, er ligt een dakloze op straat’

Afbeelding: ANP

Activist Frank van der Linde heeft afgelopen weekend midden in de nacht bij de ambstwoning van Femke Halsema aangebeld om melding te maken van een dakloze op straat.

In een audio-opname die in handen is van GeenStijl is te horen hoe Van der Linde via de intercom zijn beklag doet over een dakloze die op straat ligt. “Hallo? Hallo? Ik ben Frank van der Linde. Er ligt een dakloze op straat, die is verkleumd en ziek en de handhavers willen...” Al voordat hij zijn zin af kan maken, reageert de burgemeester hierop met: “Je hebt mijn kinderen net wakker gemaakt. Je bent niet goed bij je hoofd.”

Frank van der Linde, zelf dakloos, is geen onbekende voor Halsema en het stadsbestuur. Eind augustus stond hij voor de rechter in een kort geding om een daklozencamping die de activist in het Vondelpark wilde starten. De gemeente verbood de komst van de camping, maar Van der Linde zette zijn plan door. “De gemeente moet zorgen voor meer opvang voor daklozen. Het probleem is nijpend, maar bij de gemeente gaan geen alarmbellen af,” zei hij toen. De uitspraak van de voorzieningenrechter luidde dat de daklozencamping niet door mocht gaan.

De activist plaatste zelf een video op zijn Twitterpagina waarin hij aankondigt de ‘beschermvrouwe van de daklozen’ om hulp te vragen.

Drukbezochte ambtswoning

Eerder wisten ook anderen de woning van burgemeester Halsema te vinden. In september vorig jaar kraakte het vluchtelingencollectief We Are Here een pand om de hoek van de ambtswoning. Met de bezetting van het gebouw aan de Leidsegracht, gelegen op enkele honderden meters van het huis van Halsema, wilde de groep in gesprek met haar komen.

Ook dit jaar meldden demonstranten zich voor de ambtswoning aan de Herengracht. Zo stonden er op 15 april Ajaxsupporters voor Halsema’s deur met de oproep tot een nieuwe entrada. Aanleiding hiervoor was het volgens de AFCA buitensporige geweld dat de politie tegen de supporters gebruikte rond de wedstrijd Ajax-Juventus eerder die week.

In mei was het weer raak. Ter hoogte van de ambstwoning blokkeerden ruim zeventig boten de Herengracht uit protest tegen het nieuwe vaarbeleid.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen