Marechaussee stopt 600 ‘valse’ migranten op luchthaven Athene

Print
Marechaussee stopt 600 ‘valse’ migranten op luchthaven Athene

Migranten komen eerder deze maand aan op het Griekse vasteland, ze zijn overgebracht vanuit de overvolle kampen op de Griekse eilanden. Afbeelding: EPA

Sinds eind april een speciale medewerker van de Koninklijke Marechaussee op het vliegveld van Athene toezicht houdt op vluchten naar Nederland, zijn daar al zeshonderd passagiers tegengehouden die illegaal naar ons land wilden reizen.

Het gaat onder meer om Syrische en Afghaanse vluchtelingen die met valse documenten of als look-a-like op een vlucht naar Amsterdam of Eindhoven wilden stappen.

De marechaussee stuurde eind april bij wijze van proef een zogenoemde liaison officier naar Athene, om meer zicht te krijgen op de illegale immigratiestroom vanaf het vliegveld. De militair ondersteunt er de vliegtuigmaatschappijen en de Grieken bij het herkennen van valse of vervalste documenten.

Duizenden migranten (Syriërs en andere nationaliteiten) proberen vanuit Griekenland West-Europa te bereiken. Officieel moeten zij in Griekenland wachten tot hun asielprocedure is afgehandeld, maar die procedures duren vaak jaren. De asielcentra zijn er overvol.

Look-a-likes

In februari arresteerde de marechaussee nog vijf mensen uit dezelfde familie voor mensensmokkel. Zij zouden Syriërs die enigszins op hen leken, op hun paspoorten vanuit Turkije en Griekenland naar Eindhoven Airport hebben laten vliegen. Het onderzoek in die zaak loopt nog.

Eind vorig jaar werden twee Syrische asielzoekers in Nederland veroordeeld voor mensensmokkel van een vriend. Hij vloog op een reisdocument van een van de twee, op wie hij een beetje leek, van Griekenland naar Schiphol. Die reis viel op, omdat de twee asielzoekers op dat moment al in de gaten werden gehouden in een terrorisme-onderzoek. Ze zijn inmiddels veroordeeld tot respectievelijk vier en negen jaar cel, vanwege mensensmokkel en omdat ze voor hun komst naar Nederland deel zouden hebben uitgemaakt van een terroristische organisatie in Syrië.