Monumentale ‘plekken van plezier’ te kijk in Venlo

Print
Monumentale ‘plekken van plezier’ te kijk in Venlo

Het voormalige postkantoor aan de Keulsepoort krijgt een nieuwe bestemming als museum. Afbeelding: Le Giesen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

‘Plekken van plezier’ is dit jaar het thema van de landelijke Open Monumentendag. Ook in Venlo staat de amusementswaarde van monumentale panden op zaterdag 14 september centraal.

Tussen 12.00 en 17.00 uur kan er een kijkje worden genomen bij en in Venlose monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd. Eén van die plekken is het Wilhelminapark met zijn statige villa’s, die voor het merendeel een monumentale status hebben. Verschillende bewoners zijn bereid gevonden om iets over de historie van hun huis te vertellen. Om 13.00 en 15.00 uur geeft historicus Martin Bergevoet een lezing over de geschiedenis van het park in Domani.

Bijzonder vanwege zijn middeleeuwse vakwerkconstructie is het monumentale pand aan de Parade met huisnummer 26. Aandacht is er ook voor het voormalige postkantoor waarin museum Van Bommel van Dam nieuwe huisvesting heeft gevonden. Mark Huson en Paul Martina geven om 14.00 en 15.30 uur lezingen over de verbouwing van het postkantoor tot kunstmuseum, eveneens in Domani. Verder wordt in het Jocusmuseum aan het Dominicanenplein een nieuwe expositie geopend en kan de toren van de Martinusbasiliek worden beklommen.

De opening van Open Monumentendag vindt plaats in Domani, waar lezingen worden gehouden en informatie over de verschillende activiteiten verkrijgbaar is. Tevens zal de gemeente Venlo de Jules Kayserprijs uitreiken

Even na 16.00 uur zal de dag onder leiding van Sef Derkx muzikaal worden afgesloten met het ‘requiem van de gäöt’. De goot met fonteintjes gaat als gevolg van de herinrichting van de Keulsepoort verdwijnen. Vanaf het nieuwe Van Bommel Van Dam museum wordt op de klanken van de ‘gäötemars’ door de Floddergats naar het Dominicanenplein gelopen.

De Open Monumentendag is met jaarlijks zo’n één miljoen bezoekers een van de grootste culturele evenementen in Nederland en de gelegenheid bij uitstek voor de bevolking om kennis te nemen van het rijke monumentale erfgoed van Nederland.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen