Dood van Maryori (27) en dochters schokt Dordrecht: ‘We zagen dit niet aankomen’

Print
Dood van Maryori (27) en dochters schokt Dordrecht: ‘We zagen dit niet aankomen’

Exterieur van de woning aan de Heimerstein in Dordrecht waar eerder een agent betrokken is bij een gezinsdrama. De man schoot zichzelf en zijn twee kinderen dood. Een vrouw raakte zwaargewond. Afbeelding: Rob Engelaar

Een dag na het familiedrama in Dordrecht heerst vooral ongeloof. ,,Het gezin stond goed bekend, ze waren geliefd. Ontzettend lieve kinderen. Dat maakt het hélemaal onbegrijpelijk”, zegt een buurtbewoner. Ook de nabestaanden van de vermeende schutter zijn met stomheid geslagen. ,,Niemand hier kan het geloven.”

De straat ligt er op de ochtend na het familiedrama verlaten bij. Alleen een rood-wit lint en een politieagent herinneren aan het drama dat maandagavond in de woning plaatsvond. Buurtbewoonster Saskia Hesselink kan het allemaal nog niet bevatten. ,,Zo onwerkelijk wat zich in dat huis heeft afgespeeld’’, zegt ze. ,,Maar je weet niet wat er in die man zijn hoofd is omgegaan.”

Lees ook: Ook moeder (27) overleden na gezinsdrama Dordrecht

De vrouw doelt op de vermoedelijke schutter Wendell C.; de 35-jarige vader van de overleden kinderen (8 en 12 jaar) die naar verluidt in scheiding lag met hun eveneens omgekomen moeder Maryori (27). Zijn nabestaanden tasten eveneens in het duister, meldt een familielid. Er waren volgens hem geen aanwijzingen dat het slecht zou gaan met de man, die politieagent was in Rotterdam.

,,Hij was een hele rustige, lieve man die altijd lief was voor zijn kinderen”, klinkt het. ,,Hoe het zo uit de hand kon lopen, is voor ons ook een belangrijke vraag. Ik heb er geen antwoord op. Hij was geen agressief persoon. Het is zo triest. Niemand hier kan het geloven.”

Verslagenheid op club

Vlak na het familiedrama kwamen bewoners aan de Heimerstein, waar het drama plaatsvond, samen voor steun. Dat meldt een bewoner van een aantal huizen verderop, die niet bij naam genoemd wil worden. Hij kende het gezin niet goed, ze kwamen niet bij elkaar over de vloer. ,,We zagen ze alleen geregeld langskomen. Het was een heel gewoon gezin. Hebben nooit iets geks opgemerkt.” Van de schietpartij zelf heeft hij weinig gehoord. ,,Ik hoorde alleen gebonk. Alsof er verbouwd werd in de woning.”

Het drama is ook bij voetbalclub Wieldrecht enorm hard aangekomen. De moeder en het 12-jarige meisje Nicolle speelden daar al langere tijd. ‘Met grote verslagenheid hebben wij vanavond kennis genomen van het gezinsdrama op de Heimerstein’, laat het bestuur vandaag op de site weten. ‘Onze gedachten en ons medeleven zijn bij een ieder die hierbij betrokken is, de familie op welke wijze dan ook kent, ouder van, speelster, dochters van... Dit valt met geen pen te beschrijven.’

De wedstrijden van donderdag en zaterdag van het damesteam en van de meisjes onder dertien gaan niet door. Teamgenoten van Nicolle reageren verdrietig. ‘Woorden schieten tekort. Gezinsdrama. Zoals onze speelsters zeggen: Lieve Nicolle, jij wordt een sterretje aan de hemel’, valt te lezen op de Facebookpagina van de club.

School verbijsterd

Op de school van het jongste slachtoffertje (8) is de verslagenheid eveneens groot. Volgens Jitze Ramaker, voorzitter van het college van bestuur van de scholenstichting H3O, is de sfeer op Het Kristal bedrukt en verdrietig.

Het 8-jarige kind zat in groep vijf van de school op een steenworp afstand van het huis waar het drama gisteravond plaatsvond. Ramaker kwam direct naar de school nadat hij op de hoogte was gebracht. Daarna is het verdrietige nieuws gedeeld met alle leerkrachten en ouders van de school. De meeste leerkrachten, op één na, kwamen daarna naar Het Kristal.

,,We hebben een protocol voor dit soort gebeurtenissen en dat is in werking gesteld”, aldus Ramaker. ,,We hebben vandaag een dubbele bezetting. Ook alle leraren en leraressen die vrij waren, hebben zich toch gemeld. Ook is er slachtofferhulp en een schoolmaatschappelijk werkster op school. Er zal veel worden gepraat met de kinderen.”

Impact op politie

De politie in Rotterdam reageert ook verbijsterd op de gebeurtenissen. ,,Het incident heeft heel veel impact”, zegt een woordvoerster. ,,Niet alleen op collega’s, maar op iedereen: familie, buren.” Het familiedrama leeft volgens haar enorm onder collega’s van de overleden agent. ,,Collega’s uiten dit naar elkaar en praten erover. Iedereen doet dat op zijn eigen manier.”

Waar de agent precies werkte, is onduidelijk. Omdat hij onder de eenheid Rotterdam viel, kan hij zowel in Dordrecht als in Rotterdam en omstreken zijn ingezet. Of Wendell C. zijn dienstwapen heeft gebruikt, is nog onduidelijk. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het drama. Dat is gebruikelijk als een agent betrokken is bij een incident met een vuurwapen.

Video: ANP