Twee keer achttien jaar geëist voor Oeverwalmoord in Maastricht

Print
Twee keer achttien jaar geëist voor Oeverwalmoord in Maastricht

Een van de verdachten van de schietpartij aan de Oeverwal in Maastricht op bewakingsbeelden. Afbeelding: Opsporing Verzocht

Maastricht / Itteren -

Tegen de twee verdachten in de Oeverwalmoord is achttien jaar cel geëist. Volgens justitie hebben de Luikenaar Mario Z. en Albanees Perparim S. samen de Maastrichtse dealer Soufian Lahnstein vermoord in december 2013.

De twee verdachten hebben drie weken geleden op zitting elkaar als schuldige aangewezen. Aan dat scenario houden ook hun advocaten in hun pleidooi vast. Zij eisen allebei vrijspraak voor hun cliënt. Maar volgens het Openbaar Ministerie hebben Z. (64) en S. (39) alles samen gedaan: ze zijn samen vanuit Luik naar Maastricht gekomen om drugs te kopen, hebben samen het plan beraamd om Lahnstein te beroven en hebben uiteindelijk ook allebei op hem geschoten aan de Oeverwal in stadsdeel Wyck.

Burgers

„Hoe haal je het in je hoofd op dat tijdstip midden in het centrum te achtervolgen en te schieten?”, aldus officier van justitie David van Kuppeveld. Hij verwijst naar de nabijheid van diverse burgers tussen de Servaasbrug en de kerk van Wyck tijdens het delict rond 22.20 uur op 1 december 2013. Een deel van hen heeft voor justitie een bruikbare verklaring afgelegd.

Volgens de lezing van Van Kuppeveld heeft de dealer uit de wijk Mariaberg Z. en S. in zijn Volvo V70 die avond opgepikt bij station Randwyck. Ze kwamen tot stilstand op de hoek Sint-Maartenslaan-Oeverwal. Daar ontstond een gevecht om drugs, waarbij Z. met zijn Colt .45 de Maastrichtenaar op het hoofd sloeg. Buiten de auto schoot Z. Lahnstein in zijn zij. Daarna rende Lahnstein richting Servaasbrug en riep hij ‘Overval, politie, politie!’.

Camera

Wat daarna gebeurde, staat op camera. Te zien is dat het slachtoffer is achtervolgd door iemand die volgens justitie alleen maar S. kan zijn. Z. kon namelijk niet rennen vanwege spataderen. Getuigen hebben iemand gezien van ‘eind twintig’, wat ook niet op Z. van toepassing kan zijn. Ook zou S. dezelfde jas als op de beelden hebben gedragen. Lahnstein is de tweede keer van achteren beschoten. Daarna is hij in elkaar gezakt tegen de gevel van Brouwerij de Ridder.

Als Z. en S. beiden met de Colt hebben geschoten, moet S. het vuurwapen van Z. hebben overgenomen. Geen enkele getuige heeft dat gezien, maar volgens justitie kan dat snel en ongemerkt zijn gebeurd.

Drugsdeal

Advocaat Nico Meijering van de Albanees S. ziet het incident als een uit de hand gelopen drugsdeal. Hij bestrijdt dat S. de schietende man op de camerabeelden is. Ook is S. speciaal naar Nederland gekomen om mee te werken aan het onderzoek. Net als het Openbaar Ministerie verwijt hij de andere verdachte bijna zes jaar lang te hebben gezwegen.

Dat zou Z. uit Luik hebben gedaan op advies van raadsman Serge Weening. Deze stelt dat S. zijn eigen rol op Z. projecteert. „Er is geen enkel bewijs dat Z. een wapen had en een plan om Lahnstein te beroven. Het gaat om achttien jaar, dan mag je meer bewijs verwachten.”

De rechtbank doet 8 oktober uitspraak.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen