Frans Timmermans klimaatchef in Europese Commissie

Print
Frans Timmermans klimaatchef in Europese Commissie

Frans Timmermans. Afbeelding: Reuters

/ Heerlen / Hoensbroek -

Frans Timmermans krijgt in de nieuwe Europese Commissie de portefeuille klimaat. De politicus uit Heerlen (58) krijgt als eerste vicevoorzitter de taak alles wat met Europees klimaatbeleid heeft te maken de komende vijf jaar te overzien.

Dat maakte aanstaand voorzitter Ursula von der Leyen bekend op een persconferentie in Brussel. Nederland had ingezet op een belangrijke portefeuille waarin Timmermans aan de top van de Brusselse informatiepiramide blijft. Dat is nu gewaarborgd.

De Deense Margrethe Vestager krijgt als de andere eerste ‘uitvoerende’ vicevoorzitter de verantwoordelijkheid voor alles wat met digitale zaken te maken heeft. Ook onder meer mededinging, valt onder haar.

Timmermans gaat het werk leiden rond een ‘Green Deal for Europe’. Die behelst onder meer een wet die vastlegt dat Europa in 2050 klimaatneutraal is. Hij krijgt klimaatactie onder zich, maar ziet ook toe op onder meer beleid over landbouw, transport, energie, en milieu en oceanen.

Sterkere rol

Er komen vijf ‘gewone’ vicevoorzitters: Buitenlandchef Josep Borrell (Spanje), Vera Jourová (Tsjechië, Waarden en transparantie), Margaritis Schinas (Griekenland, Bescherming Europese levenswijze), Maroš Šefcovic (Slowakije, Interinstitutionele betrekkingen en prognoses) en Dubravka Šuica (Kroatië, Democratie en demografie).

De Ier Phil Hogan wordt commissaris voor Handel en Didier Reynders (België) voor Justitie, maar ook rechtstaat. De Italiaanse oud-premier Paolo Gentiloni wordt ‘vak-commissaris’ voor Economie en de Pool Janusz Wojciechowski voor Landbouw.

Deze commissie moet een sterkere rol voor Europa in de wereld bewerkstelligen, zei Von der Leyen over haar „evenwichtige en ervaren Team for Europe”. Alle commissarissen moeten in het eerste halfjaar naar elke lidstaat om naar mensen te luisteren. „Het doel is het leven makkelijker te maken voor mensen en bedrijven en te zorgen voor minder administratieve rompslomp”, aldus de Duitse politica.