Halve eeuw wandelen met NOAD Bocholtz

Print
Halve eeuw wandelen met NOAD Bocholtz

De gouden jubilarissen (vlnr) Anita van de Poel-Eussen, Piet Schillings, Mia Martens, Ingo Presse, Tiny Presse-Heijen, Chris Gijselaers, Maria Deguelle-Bock en Jo Deguelle. Hub Corneth staat niet op de foto. Afbeelding: NOAD

Bocholtz -

Wandelsportvereniging NOAD Bocholtz viert haar 50-jarig jubileum met een receptie en feestavond in café Oud Bocholtz, Pastoor Neujeanstraat 11, op zaterdag 14 september vanaf 19.00 uur.

Tijdens de jubileumreceptie worden negen jubilarissen in het zonnetje worden gezet die 50 jaar lid zijn en drie jubilarissen die 25 jaar lid zijn. De gouden jubilarissen zijn: Hub Corneth (Bocholtz), Jo Deguelle en Maria Deguelle-Bock (Wijlre), Chris Gijselaers (Bocholtz), Mia Martens (Maastricht), Anita van de Poel-Eussen (Bocholtz), Ingo Presse en Tiny Presse-Heijen (Aken) en Piet Schillings (Simpelveld). De zilveren jubilarissen zijn Jos Geurts en Karin Geurts-Amorij (Hoensbroek) en Sjef Schrijen (Bocholtz).

Rond 20.00 uur begint gratis toegankelijke feestavond met optredens van Domm en Dööl en van de Power Buam. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door DJ Jo de la Haye.

Geschiedenis

Al een halve eeuw lang zijn elke zondag leden van NOAD in kleine groepjes op pad tijdens wandelingen in Zuid-Limburg en in de Belgische of Duitse grensstreek. De vereniging is uitgegroeid tot een club van ruim 120 leden uit Bocholtz, Simpelveld en omgeving. Wandelsportvereniging NOAD (Nooit Ophouden Altijd Doorgaan) werd opgericht op 12 juli 1969. Bocholtz raakt einde jaren zestig van de vorige eeuw in de ban van de wandelsport toen Math Hodiamont in binnen- en buitenland naam maakte als prestatiewandelaar.

Kampioenschappen

Uit die tijd stammen de vermaarde wandeltochten Mergellandroute over 135 kilometer die in 1966 voor het eerst werd gehouden en de 100 kilometer lange Nacht van Bocholtz, die in 1969 voor het eerst werd gehouden. Deze laatste tocht staat niet meer op het wandelprogramma van NOAD. Nauwelijks drie jaar oud haalde NOAD in 1972 de strijd om het Nederlands wandelkampioenschap voor teams van de Nederlandse Lange Afstand Wandelbond naar Bocholtz. Het vier man sterke A-team werd hierbij vierde. Op 27 april 1974 werd NOAD in het Friese St. Jacobiparochie landskampioen voor teams. Aan dit kampioenschap gingen veel trainingsronden in het Langveld (nu Avantis) vooraf.

Lange en korte afstanden

Het wandelen van lange afstanden is voor heel wat leden een uitdaging. De honderd mijl (circa 160 kilometer) binnen 24 uur wandelen in Engeland is hier een voorbeeld van. Wandelaars die binnen de gestelde tijdslimiet hierin slagen, worden opgenomen in de Centurionbroederschap. Een tiental leden van NOAD zijn hier lid van.

NOAD is ook bekend om zijn jaarlijkse korte afstandswandelingen. Zo wordt sinds 1968 werd de Keiendorptocht gehouden. Een andere bekende wandeltocht is de Oliebollentocht die sinds 1985 op het programma van NOAD staat. Sinds 7 jaar zijn ook de woensdagwandelingen zeer in trek.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen