Energielandgoed Wells Meer: netbeheerders gaan energienet aanleggen

Print
Energielandgoed Wells Meer: netbeheerders gaan energienet aanleggen

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Well / Nieuw-Bergen -

Een nieuwe stap voor energielandgoed Wells Meer bij Well. Energiebedrijven Enexis en TenneT gaan zo snel mogelijk een energienet bij Well aanleggen zodat toekomstige energie-initiatieven in het gebied sneller gerealiseerd kunnen worden. Ze kunnen namelijk sneller op het elektriciteitsnet aangesloten worden.

Het is volgens de gemeente Bergen voor het eerst dat grote netbeheerders in zo’n vroeg stadium een intentieovereenkomst met een gemeente ondertekenen „voor het aanleggen van energie-infrastructuur voor een duurzaamheidsproject”. Wethouder Antoon Splinter noemt de overeenkomst dan ook een mijlpaal. Hij hoopt dat de plannen voor het energielandgoed in een stroomversnelling komen. „Hiermee brengen we als eerste gemeente in Nederland onze inwoners dichter bij energieonafhankelijkheid”, stelt Splinter.

Energieonafhankelijk

De wethouder hoopt dat doel in 2030 te halen. De hele gemeente moet dan energieonafhankelijk zijn. Vijftig procent van dat doel moet behaald worden door het realiseren van een groot energielandschap tussen Well en de Duitse grens. Hier wil Splinter diverse duurzame energiewinningsinitiatieven zoals zonnepanelen, biomassateelt en windturbines de ruimte geven. Het landgoed beslaat een oppervlakte van 444 hectare. Gezien die omvang is een aansluiting op het hoogspanningsnet absolute noodzaak.

Projecten

Los van het landgoed wil de gemeente samen met inwoners, bedrijven en organisaties diverse projecten opstarten om energie te winnen alsook om energie te besparen. Daarbij wordt onder andere gedacht aan kleinschalige energieopwekking (zoals zonnepanelen) en energiecoöperaties.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen