Te weinig animo: geen vervolg kampioenschap vastelaoveswages in Susteren

Print
Te weinig animo: geen vervolg kampioenschap vastelaoveswages in Susteren

Voorlopig geen grote wagens meer in de smalle straatjes van Susteren. Afbeelding: Archief De Limburger/Jan-Paul Kuit

Susteren -

Het Limburgs Kampioenschap Vastelaoveswages (LKVW) krijgt in 2020 geen derde editie. De organiserende stichting heeft dat dinsdag laten weten.

Voorzitter Menno Walstra noemt het besluit onvermijdelijk. „Na evaluatie zijn we tot de conclusie gekomen dat het evenement niet breed genoeg wordt gedragen. Het blijkt lastig om op carnavalsdinsdag voldoende kwalitatief goede wagens te laten deelnemen. De eerste twee edities werden gewonnen door dezelfde winnaar (uit Sittard, red.). Een prachtige wagen, maar die stak er dan ook echt bovenuit. Met een totaal van twintig wagens is het de vraag of je het wel een Limburgs kampioenschap moet noemen.”

Prijzengeld

Dit jaar probeerde de organisatie wagenbouwers te verleiden met een onkostenvergoeding en verhoogd prijzengeld en werkte men met een budget van 35.000 euro. „We speelden de afgelopen twee edities quitte, maar er moest ook niks onverwachts gebeuren. Daarnaast moet je je afvragen of je moet gaan betalen om wagens naar Susteren te halen. Carnavalsdinsdag blijft een complicerende factor voor veel wagenbouwers vanwege bestaande activiteiten in de eigen omgeving.”

Data

De organisatie heeft nog gekeken naar andere data, zoals rond halfvasten, maar ook dat bleek lastig vanwege bestaande activiteiten. Mogelijk maakt de stichting in de toekomst een doorstart. Walstra: „In Susteren wordt gekeken naar een andere invulling van carnavalsdinsdag, maar dat zal een meer lokale invulling krijgen.”