Rutte zoekt de financiële janboel van de Oranje-inboedel uit

Print
Rutte zoekt de financiële janboel van de Oranje-inboedel uit

Premier Mark Rutte. Afbeelding: ANP

Wat maandag nog te ingewikkeld was voor premier Rutte en niet nodig om uit te zoeken, vond hij dinsdagmiddag in het vragenuurtje van de Tweede Kamer wél de moeite waard. Rutte beloofde een brief over de financiering van de inventaris van de paleizen.

De staat betaalt al decennia dubbel voor de inventaris van de paleizen en bovendien kocht de overheid meubels van de Oranjes op paleis het Loo die al staatseigendom waren. Deze onthullingen van NRC Handelsblad zaten premier Rutte dwars. ,,Het is inhoudelijk ingewikkeld’’, maar om dit uit gaan uitzoeken? ,,Ik heb niet de indruk dat het nodig is’’ aldus Rutte.

Die opmerkingen van de minister-president schoten SP-Kamerlid Ronald van Raak in het verkeerde keelgat. ,,Zo beschadigt Rutte de koning.’’ Kamerbreed wilden fracties opheldering van Rutte. In het vragenuurtje zei Van Raak dat hij al sinds 2006 een open en eerlijke antwoorden wil over de financiën van de koning. ,,Moet ik als SP-Kamerlid de premier gaan uitleggen dat dit slecht is voor het aanzien van het Koninklijk Huis?’’

Het nieuws was geen verrassing voor Rutte, hij had alle stukken die de krant wilde publiceren al tien dagen op zijn bureau liggen. Maar dinsdagmiddag was hij bereid de Tweede Kamer precies te laten weten wat er aan de hand is. Kamerlid Joost Sneller van regeringspartij D66 riep Rutte op het matje.

Niet de lasten

Volgens Sneller heeft de koning ‘wel twee keer de lusten, maar niet de lasten’. Want de koning heeft immers de inventaris én de vergoeding om de meubels goed te houden, terwijl de staat dat ook nog zou betalen. Tussen 1982 en 2009 zou de staat stilzwijgend zonder het parlement te informeren de inboedel hebben overgenomen van Paleis op de Dam, Paleis Noordeinde, Paleis Huis Ten Bosch en Paleis het Loo. De staat onderhoudt alles, terwijl Willem-Alexander ook nog eens ruim drie ton krijgt voor het onderhoud.

Voor de premier was het ingewikkeld in de Tweede Kamer uit zijn mouw te schudden wat al zijn voorgangers op dit gebied hadden afgesproken met koningin Beatrix. Bij zijn uitleg zat Rutte op de toer dat de kans groot is dat er niets aan de hand is. Dat was immers ook zo bij de ‘schimmige belastingdeal’ die de koningin in de jaren zeventig zou hebben gesloten.

Rutte beloofde een brief aan de Tweede Kamer, die verschijnt bij de begrotingsbehandeling van het Koninklijk Huis. ,,We zoeken uit hoe het zit en kijken wat waar is.’’