Knops: 2,7 miljoen euro voor weggestuurde architect Binnenhof ‘verdedigbaar’

Print
Knops: 2,7 miljoen euro voor weggestuurde architect Binnenhof ‘verdedigbaar’

De renovatie van het Binnenhof moet eind 2020 beginnen en kost ongeveer een half miljard euro. Afbeelding: ANP

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken noemt het ‘verdedigbaar’ dat de weggestuurde architect die leiding gaf aan de renovatie van het Binnenhof 2,7 miljoen euro meekrijgt.

Knops is ‘niet blij’ met de afkoopsom voor architect Ellen van Loon van het Rotterdamse bureau OMA. Vorige week werd bekend dat zij niet langer leiding geeft aan de renovatie van een deel van het Binnenhof in Den Haag. Het parlement had geen vertrouwen meer in de samenwerking met haar.

,,Als je kijkt naar wat er is betaald, dan is dat heel veel geld’’, zei Knops dinsdag in de Tweede Kamer. ,,Ik vind dat zonde van het geld. Maar als je kijkt dat we daarvoor wel de rechten krijgen - en geen risico lopen om geconfronteerd te worden met rechtszaken over intellectueel eigendom - dan is dat een verdedigbaar bedrag.’’

Lees ook: Miljoenen voor weggestuurde architect Binnenhof

Geheimzinnigheid

Tweede Kamerleden balen van de hoge afkoopsom. ,,We hadden nooit in deze situatie mogen belanden’’, zei VVD-Kamerlid Jan Middendorp. SP’er Ronald van Raak wilde weten waarom Van Loon in 2017 in het geheim werd geselecteerd, zonder dat er een openbare aanbesteding was.’

Volgens Knops kwam dit door de geheimhouding die rond het hele project gold. ,,De geheimzinnigheid en de geheimhouding hebben niet bijgedragen aan het succes van het project tot nu toe’’, zei de staatssecretaris. Hij hamerde erop dat die geheimhouding nu niet meer geldt en dat er meer openheid komt bij de gang van zaken rond de renovatie van het Binnenhof.

Tropische kantoortuin

In verschillende interviews beet Van Loon afgelopen week van zich af. Zo stelde zij dat Kamerleden zich lieten leiden door ‘beeldvorming’.

Haar ontwerpen zouden ten onrechte zijn afgeschilderd als megalomaan. Van Loon bracht tekeningen naar buiten waaruit zou blijken dat het wel meeviel met de verregaande plannen.

Knops: 2,7 miljoen euro voor weggestuurde architect Binnenhof ‘verdedigbaar’
De weggestuurde architect Ellen van Loon. Foto: Frans Strous

Anonieme bronnen betichtten Van Loon van ‘grootheidswaanzin’. Zo wilde zij een tropische kantoortuin inrichten en vergaderzalen verplaatsen.

Volgens Van Loon ging het niet om een tropische kantoortuin, maar om een ‘groene gracht’: een binnentuin, waarbij zij ook een palmboom had ingetekend.

Staatssecretaris Knops wil nu vooruit kijken, zo zei hij in de Tweede Kamer. ,,Het allerbelangrijkste is dat wij ervoor zorgen dat het project binnen tijd en budget wordt uitgevoerd, in een goede sfeer en in goed vertrouwen.’’