Open Monumentendag op ‘plekken van plezier’ in Beesel

Print
Open Monumentendag op ‘plekken van plezier’ in Beesel

Windmolen De Grauwe Beer. Afbeelding: Gé Hirdes

Beesel / Reuver -

Ook in Beesel kan op Open Monumentendag een kijkje worden genomen op enkele ‘plekken van plezier’, zoals het thema luidt.

Alle locaties die zaterdag bezocht kunnen worden, bevinden zich in het kerkdorp Beesel. De meeste zijn geopend tussen 10.00 en 16.30 uur.

Windmolen De Grauwe Beer aan de Kerkweg is oorspronkelijk een houtzaagmolen, die in 1604 of 1614 door Dirick Sybrantszoon in Zaandam gebouwd werd, en waarschijnlijk de oudste bovenkruier van heel Nederland.

In Ouddorp, de oude dorpskern, ligt een kerkhof met graven van adellijke families en de twaalfde-eeuwse fundamenten van de oudste kerk van Beesel. De Beeselse dorpsgidsen geven rondleidingen op het kerkhof en in de Gertrudiskerk.

In de Mortel, een herenhuis aan de Burgemeester Janssenstraat uit het einde van de achttiende eeuw, en kasteel Nieuwenbroeck worden bezoekers rondgeleid door gidsen van het IVN.

Het Meulehoës aan de Mgr. Theelenstraat is het geboortehuis (1877) van bisschop Johannes Theelen en wordt nu bewoond door kunstenares Cindy Heldens. Zij zal haar atelier openstellen.

Eetcafé De Troubadour aan de Markt dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw en was toen in gebruik als herberg en brouwerij. Burgemeester Janssen (1863-1903) is er geboren. In de zaal draait de film ‘Plekken van plezier’ met oude beelden van Beesel.

Open Monumentendag wordt georganiseerd door de VVV Beesel-Reuver, heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en de gemeente Beesel. De toegang is overal gratis. Het dagprogramma is af te halen bij De Troubadour.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen