Belastingen

Corporaties: te weinig geld voor nieuwbouw

Print
Corporaties: te weinig geld voor nieuwbouw

Afbeelding: ANP

Het extra geld dat het kabinet op Prinsjesdag uittrekt voor de woningmarkt zet woningcorporaties niet aan tot nieuwbouw en verduurzaming. Zij betalen de komende jaren juist honderden miljoenen euro’s meer belasting, zegt koepel Aedes.

Korting

Uit nieuwe cijfers blijkt dat woningcorporaties de komende jaren veel meer kwijt zijn aan belastingen dan eerder was geraamd door het ministerie van Financiën. De extra meevaller voor corporaties die het kabinet op Prinsjesdag aankondigt – een korting van 1 miljard euro op de verhuurderheffing, uitgesmeerd over tien jaar – valt daarbij in het niet, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder. Dat heeft verregaande consequenties, waarschuwt hij.

Doelstellingen

„We halen de doelstellingen om te verduurzamen niet, waardoor mensen langer in een slecht huis met een hoge gasrekening zitten. En we kunnen elk jaar minder woningen bouwen. De corporaties zouden graag elk jaar 30.000 nieuwe woningen bouwen om de crisis op de woningmarkt op te lossen. Maar in 2018 kwamen we niet verder dan 13.000. Dat zal alleen maar minder worden.”

De pijn zit in de invoering van ATAD, een Europese richtlijn die belastingontduiking door multinationals moet tegengaan. Die zorgt ervoor dat woningcorporaties vanaf dit jaar veel minder rente mogen aftrekken en daardoor meer vennootschapsbelasting betalen.