Klimaatverandering

Tekort aan drinkwater uit de Maas dreigt

Print
Tekort aan drinkwater uit de Maas dreigt

De Maas bij Roosteren Afbeelding: Peter Schols

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Roosteren / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Maastricht -

Rivierwaterbedrijven vrezen dat de Maas in tijden van droogte te weinig drinkwater levert. Daardoor dreigt voor vier miljoen Nederlanders een drinkwatertekort te ontstaan, zegt Wim Drossaert, voorzitter van de Vereniging van Rivierwaterbedrijven RIWA-Maas.

De waterbedrijven maken zich grote zorgen. „Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt”, zegt voorzitter Wim Drossaert. Niet alleen de droogte veroorzaakte lage waterstanden. Droogtemaatregelen die door landen, zoals Frankrijk, stroomopwaarts worden genomen, verergeren de problemen. Reden voor de rivierwaterbedrijven te pleiten voor grensoverschrijdend overleg over de Maas, over waterbeschikbaarheid en -verdeling.

Lees ook: Klimaatverandering bedreigt drinkwater uit Maas

De Maas is niet alleen in Nederland drinkwaterbron, ook drie miljoen Belgen zijn ervan afhankelijk. Het aantal klanten groeit en hun waterbehoefte bij warm weer neemt toe. Hierdoor daalt bij droogte de hoeveelheid water die door de rivier stroomt alleen maar verder.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen