Klimaatverandering

Tekort aan drinkwater uit de Maas dreigt

Print
Tekort aan drinkwater uit de Maas dreigt

De Maas bij Roosteren Afbeelding: Peter Schols

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Roosteren / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Maastricht -

Rivierwaterbedrijven vrezen dat de Maas in tijden van droogte te weinig drinkwater levert. Daardoor dreigt voor vier miljoen Nederlanders een drinkwatertekort te ontstaan, zegt Wim Drossaert, voorzitter van de Vereniging van Rivierwaterbedrijven RIWA-Maas.

De waterbedrijven maken zich grote zorgen. „Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt”, zegt voorzitter Wim Drossaert. Niet alleen de droogte veroorzaakte lage waterstanden. Droogtemaatregelen die door landen, zoals Frankrijk, stroomopwaarts worden genomen, verergeren de problemen. Reden voor de rivierwaterbedrijven te pleiten voor grensoverschrijdend overleg over de Maas, over waterbeschikbaarheid en -verdeling.

Lees ook: Klimaatverandering bedreigt drinkwater uit Maas

De Maas is niet alleen in Nederland drinkwaterbron, ook drie miljoen Belgen zijn ervan afhankelijk. Het aantal klanten groeit en hun waterbehoefte bij warm weer neemt toe. Hierdoor daalt bij droogte de hoeveelheid water die door de rivier stroomt alleen maar verder.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen