Amsterdam

Techreus Prosus maakt spectaculair debuut op Damrak

Print
Techreus Prosus maakt spectaculair debuut op Damrak

Afbeelding: ANP

Prosus, de dochter van de Zuid-Afrikaanse techgigant Naspers, heeft een spectaculaire start gemaakt op het Damrak.

Het aandeel noteerde net na de opening van de beurs 76 euro, bijna 30 procent hoger dan de koers die het moederbedrijf dinsdag vaststelde. Uiteindelijk sloot het nieuwe aandeel de eerste handelsdag af op bijna 74 euro.

In totaal worden er 1,6 miljard aandelen Prosus geplaatst. Bij de referentieprijs van 58,70 euro zou dat een beurswaarde opleveren voor de Naspers-dochter van een kleine 94 miljard euro. Door de succesvolle start is de waarde van Prosus daar nu al ruim overheen gegaan.

De onderneming neemt nu qua waarde de derde plek in op het Damrak, na Shell en Unilever. Die bedrijven hebben respectievelijk een waarde van zo’n 230 miljard euro en 149 miljard euro. Op nummer vier staat nu chipmachinefabrikant ASML, goed voor 92 miljard euro.

Kunstmatige intelligentie

De Zuid-Afrikaanse techgigant Naspers, die onder andere gericht is op kunstmatige intelligentie, houdt een belang van 73 procent in Prosus, de andere 27 procent van de aandelen wordt onder de huidige aandeelhouders van Naspers verdeeld. Er werden geen nieuwe aandelen uitgegeven bij de beursgang. Het aandeel Naspers zakte in Johannesburg 7 procent.

Prosus is in feite een beleggingsfonds. Het omvat de consumenteninternetactiviteiten van Naspers, dat grote belangen in diverse internetbedrijven had. Vooral het belang van bijna een derde in de Chinese internetreus Tencent is veel waard. Tencent is onder meer bekend van WeChat. Dat belang valt nu onder Prosus. Verder is Prosus (mede-)aandeelhouder van grote internetbedrijven als het Russische mail.ru en maaltijdbestelsites Swiggy uit India en Delivery Hero uit Duitsland.

Op termijn wil Prosus op de beurs meer geld binnenhalen voor verdere groei. Buiten de VS en West-Europa is Prosus vrijwel overal groot of de grootste.