Belgische voetbalmakelaar aangehouden

Print
Belgische voetbalmakelaar aangehouden

Thibaut Courtois. Afbeelding: Getty Images

Bij een aantal huiszoekingen met betrekking tot omkoping en witwaspraktijken in het Belgische voetbal zijn twee personen aangehouden.

De invallen hadden plaats in Monaco, België en Londen. Volgens de Waalse omroep RTBF zou één van de twee de voetbalmakelaar Christophe Henrotay zijn, de zaakwaarnemer van onder meer de Belgische internationals Thibaut Courtois, Youri Tielemans en Kevin Mirallas.

Omkoping

Het Belgische Openbaar Ministerie meldt slechts dat de huiszoekingen werden geleid door een onderzoeksrechter uit Brussel en uitgevoerd door het Centraal Orgaan ter Bestrijding van de Corruptie die daarbij samenwerkt met de lokale politie. „De feiten betreffen het witwassen van geld en private omkoping in het kader van transfers van voetbalspelers”, valt te lezen in een persbericht.

De huiszoekingen volgen na een eerdere operatie waarbij in april kantoren van Anderlecht en de Belgische voetbalbond werden bezocht.

Anderlecht

De huiszoekingen volgen op een eerdere operatie waarbij in april kantoren van Anderlecht en de Belgische voetbalbond werden bezocht. Dat onderzoek spitst zich toe op de financiële constructies rond de transfer van spits Alexander Mitrovic van Anderlecht naar Newcastle United in 2015.

Het staat los van 'Operatie Zero', het onderzoek rond voetbalmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, dat in oktober 2018 leidde tot een reeks arrestaties in het voetbalmilieu. Het OM geeft voorlopig geen details vrij over de identiteit van de personen die opgepakt zijn.

Beluister hier de nieuwe voetbalpodcast van De Limburger:

Voetbalpodcast 24 interlands. Video: De Limburger