Twee projecten Zuyd Hogeschool genomineerd voor landelijke prijs

Print
Twee projecten Zuyd Hogeschool genomineerd voor landelijke prijs

Zuyd Hogeschool in Heerlen. Afbeelding: Annemiek Mommers

Heerlen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Hoensbroek -

Twee projecten van Zuyd Hogeschool dingen mee naar de RAAK-award. Het gaat om een project waarin met hoogwaardige materialen 3D-prints gemaakt kunnen worden en een onderzoek om motorische handelingen na een beroerte opnieuw aan te leren.

De RAAK-award is een landelijke prijs voor praktijkgericht onderzoek op hogescholen. In totaal zijn zes projecten genomineerd, waarvan de Zuid-Limburgse hogeschool er twee levert.

3D-printen

In het onderzoek naar hoogwaardige materialen om 3D-prints van te maken proberen onderzoekers van Zuyd het probleem dat deze prints vaak van ondermaatse polymeren gemaakt zijn op te lossen. Voor toepassingen als schedelimplantaten en borstprotheses zijn hoogwaardige materialen nodig. Onder leiding van Tosca van Hooy, senior docent-onderzoeker bij Zuyd, onderzoekt het team de toepassing van deze materialen.

In de Kracht van onbewust leren onderzoekt Zuyd hoe je onbewust en zonder verbale instructies weer kunt leren lopen na een beroerte. Dat kan bijvoorbeeld via technologische hulpmiddelen. Dit levert goede resultaten op, ook voor mensen die na een beroerte hinder ondervinden op cognitief vlak.

De RAAK-awards worden 14 november uitgereikt op het SIA-congres in Nieuwegein. Vorig jaar won Zuyd daar de publieksprijs met het project ‘Sociale robots in de zorg’.