Maastricht gaat met pakket aan maatregelen gebruik lachgas ontmoedigen

Print
Maastricht gaat met pakket aan maatregelen gebruik lachgas ontmoedigen

Jongeren krijgen een korte kick door lachgas. Afbeelding: ANP

Maastricht / Heerlen / Hoensbroek / Itteren -

Maastricht gaat het gebruik van lachgas zo veel mogelijk ontmoedigen. De gemeenteraad heeft daar dinsdag een motie over aangenomen.

Het gebruik van lachgas is met name onder jongeren populair. Het zorgt voor een korte kick, maar deskundigen waarschuwen voor schade aan de gezondheid. Er staat een nieuwe wet op stapel die lachgas opnieuw als geneesmiddel bestempelt.

Motie

De gemeenteraad van Maastricht wil daar niet op wachten. Met 34 tegen 2 stemmen werd een motie aangenomen dat een heel scala aan maatregelen onderzocht moet worden: geen verkoop aan minderjarigen, een maximum aantal slagroompatronen (bevatten lachgas) per klant, niet of terughoudend adverteren, geen thuisbezorging, een ventverbod, regels tegen hinderlijk gebruik, geen kortingen en een onopvallende plek in winkels. Ook moet voorlichting gegeven worden op scholen.

Verbod

De motie ingediend door PVM, PvdA, Senioren Partij, PVV, Groep Maassen en Groep Gunther richtte zich aanvankelijk op een lachgasverbod in bepaalde delen van de stad (bijvoorbeeld bij scholen). Maar volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake is daar onvoldoende overlast voor. Volgens de politie gaat het om honderd meldingen per jaar, op steeds verschillende plekken.

Heerlen lijkt ook op weg naar een lachgas-aanpak. Daar heeft de SP het onderwerp op de politieke agenda geplaatst.