Plan voor zonnepark achter oude steenfabriek Nunhem

Print
Plan voor zonnepark achter oude steenfabriek Nunhem
Nunhem / Neer -

Achter de oude steenfabriek in Nunhem komt, als het aan Leudal Energie ligt, een kleinschalig zonnepark. Over een eerder initiatief van de energiecoöperatie voor de bouw van drie windmolens in Neer moet de Raad van State binnenkort een beslissing nemen.

Op het braakliggende terrein op de grens met Haelen, nabij basisschool De Leerlingst, moeten zo’n zesduizend zonnepanelen aangelegd worden, met een totale oppervlakte van twee hectare. Har Geenen, bestuursadviseur van Leudal Energie, spreekt van een kleine zonneweide die vijfhonderd huishoudens van stroom moet voorzien.

Muur

De grond, grenzend aan de Terbetenweg en Ringoven, ligt al jaren leeg en is ommuurd met een drie meter hoge wand, zodoende wordt het zonnepark grotendeels aan het zicht onttrokken. Slechts enkele omwonenden kunnen de panelen zien, meent Geenen.

Hij benadrukt dat de plannen zich nog in een pril stadium bevinden. Om draagvlak te creëren zal er eerst overleg plaatsvinden met mensen uit de omgeving en andere geïnteresseerden, alvorens het plan aan de gemeente te presenteren. Wel is al overeenstemming bereikt met de eigenaar van het terrein.

Vertraging

Het plan van Leudal Energie voor het bouwen van drie windmolens in het gebied Kookepan in Neer loopt vertraging op. Omwonenden vechten het besluit van de bestuursrechter aan; deze wees in juli de bezwaren van aantasting van hun woon- en leefklimaat door de windturbines af. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter in ons land, doet binnen een half jaar uitspraak.

Geenen ziet de zaak met vertrouwen tegemoet en verwacht dat begin 2021 gestart kan worden met de bouw. De windmolens moeten voldoende stroom opwekken voor zo’n achtduizend huishoudens.