Brief aan alle Limburgers: Vier de vrijheid!

© Johannes Timmermans

Limburg maakt zich op voor de viering van 75 jaar vrijheid. Vandaag, 75 jaar geleden, 12 september 1944, begon in Mesch, in het zuiden van Limburg, de bevrijding van Nederland.

Theo Bovens

Het Amerikaanse leger veroverde het eerste stukje Nederland op de bezetter. Mesch werd het eerst bevrijde dorp, Noorbeek de eerst bevrijde gemeente en Maastricht de eerst bevrijde grote stad van Nederland. De bevrijding van onze provincie zou nog tot 3 maart 1945 duren, toen de dorpen Arcen en Well als laatsten in handen van de bevrijders vielen. Naast Amerikanen in het zuiden werkten ook militairen van andere geallieerde landen aan de bevrijding mee. Een ingewikkelde bevrijdingsgeschiedenis overigens, die verhalen over strijd, deportatie en slachtoffers voortbracht. Maar aan het einde ook verhalen van vreugde en feest.

De viering van 75 jaar vrijheid kent in Limburg meerdere elementen. Er is aandacht voor het gedenken en eren van slachtoffers, zowel de vele burgerslachtoffers van de Holocaust en vervolging, als die van oorlogsgeweld of ontbering. We denken ook aan verzetsmensen en militairen. Er is daarnaast aandacht voor feestelijke momenten, zoals in culturele uitingen, concerten, straatfeesten en andere vieringen. Er is aandacht voor het overdenken van de vraag wat vrijheid betekent, inhoudt, toen en heden. Waardeer ik vandaag de dag vrijheid wel voldoende? En tenslotte besteden we aandacht aan de vraag hoe we onvrijheid, oorlog en geweld kunnen voorkomen. Wat zouden we zelf nú kunnen doen, wat zou ik toen gedaan hebben? Hoe kijken we in Limburg naar onze voormalige vijanden, en welke instituties (zoals democratie, rechtstaat, Europa, NAVO, VN) zorgen ervoor dat conflicten op vreedzame wijze worden beslecht.

Ik luister naar die vele verhalen van toen. Daarmee wordt mijn beeld over oorlog en vrede telkens meer ingekleurd, minder zwart-wit. Ook verhalen uit mijn eigen (schoon)familie, van leed, maar ook van vreugde en vrolijke belevenissen. Zeker nu ik actief ben in het bestuur van deze provincie, voel ik de plicht om conflicten, belangentegenstellingen te beslechten; om verbindingen te smeden tussen Limburgers onderling, maar ook met buren en gasten. Ik hoop dat elke Limburger zich af en toe de vraag stelt: kan ik vrijheid bevorderen, kan ik meewerken aan een vredige wereld?

Doe mee, vier mee, herdenk mee, discussieer mee. Luister naar de verhalen, of vertel zelf uw verhaal. Het verhaal van de Bevrijding van Limburg, het verhaal van 75 jaar Vrijheid in Limburg.

Theo Bovens