Gesteggel over ‘extra’ onderwijsmiljoenen: ‘Misleiding’

Print
Gesteggel over ‘extra’ onderwijsmiljoenen: ‘Misleiding’

Minister Arie Slob. Afbeelding: ANP/Remko de Waal

De 285 miljoen euro die minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs woensdagochtend uit de hoge hoed toverde voor lerarensalarissen heeft kwaad bloed gezet bij werkgevers en onderwijsbonden.

Volgens hen gaat het niet om extra geld en was bovendien al bekend dat dit bedrag beschikbaar was voor de lonen. Zij betichten de minister van misleiding.

Het geld staat al genoemd in de zogenoemde ruimtebrief die als basis dient voor de werkgevers om met de sociale partners te onderhandelen over een nieuwe cao, bevestigt de PO Raad, de koepel van schoolbesturen. ‘Het bedrag was al langer bekend en is verwerkt in het bod dat wij hebben gedaan bij de cao-onderhandelingen’, schrijft de PO Raad in een verklaring. Dat bod was voor de bonden niet genoeg; in juni klapten de onderhandelingen.

Frame

Dat Slob met het bekende geld goede sier probeert te maken zorgt voor ergernis. ,,Die zit er bij ons in dat er een bewust frame wordt gekozen dat dit een extraatje is voor het primair onderwijs, terwijl alle ambtenaren dit krijgen als loonbijstelling”, zegt Liesbeth Verheggen, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond. ,,Dit is bijna misleiding.”

Ook CNV Onderwijs zegt dat Slob verwarring zaait. ,,Dit is niet nieuw of extra geld”, stelt cao-onderhandelaar Joyce Rosenthal. ,,In de brief aan de Kamer staat ook nergens dat het extra geld is, maar die suggestie wordt wel gewekt.” Het basisonderwijs ijvert al jaren voor extra geld, onder meer om de salariskloof tussen basis- en voortgezet onderwijs te dichten. ,,De minister weet ook dat wij weer acties voorbereiden. Kennelijk moet de maatschappij nu denken dat het onderwijs extra geld krijgt. Ik lees al berichten in de trant van: ‘hebben de rupsjes nu genoeg?’”

Om tafel

Minister Slob hoopt met het geld juist de werkgevers en sociale partners te verleiden weer om tafel te gaan voor nieuwe onderhandelingen. ,,Ik doe een dringende oproep op de sociale partners om dit geld te gebruiken voor leraren. Als de schoolbesturen en vakbonden niets doen, gaat het geld de reserves in. Dat zou zonde zijn.”

Die oproep wordt echter gezien als chantage. Volgens de bonden moet er extra geld bij de lerarensalarissen. Niet alleen om de werkdruk te drukken, klinkt het, maar ook om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken nu de sector kampt met een groot tekort. Rosenthal: ,,Wij hebben allang een afspraak staan om weer te praten. Daar hebben we de minister niet voor nodig.”

Alleen de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) wil graag gehoor geven aan het pleidooi van Slob. ,,We willen zo snel mogelijk om tafel, want de schoolleiders hebben geen loonsverhoging gehad toen de leraren die vorig jaar wel kregen.” Wel wordt nog ‘gedubbelcheckt’ of het extra geld is, zegt een woordvoerder. ,,Het ministerie verzekert ons dat dat zo is. Maar wij willen eerst weten of het geen sigaar uit eigen doos is.”

Een woordvoerder van Slob bestrijdt dat het bedrag van 285 miljoen al ingecalculeerd was. ,,Dat is niet zo. Wij waren ook blij verrast.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen