Precies 75 jaar geleden begon de bevrijding van Limburg

Vanaf vandaag volgt De Limburger de bevrijding van deze provincie. Elke week wordt in de krant en online verslag gedaan wat zich in dezelfde week afspeelde, 75 jaar geleden. Een vergrootglas op het nieuws van die tijd.

Jos Adriaens

En er gebeurde veel in Limburg. Een half jaar lag de frontlinie dwars door onze provincie. Maar ook daarna, tot aan de capitulatie van de Duitsers op 5 mei, waren er veel grote en kleine verhalen van vreugde of verdriet. De bevrijding had veel gezichten. Een deel daarvan willen we laten zien in de serie 75 jaar bevrijding.

Hier vindt u alle verhalen, foto’s en video’s in de serie 75 jaar bevrijding.

Dat u in alle vrijheid deze verhalen kunt lezen, lijkt misschien even vanzelfsprekend als dat er water uit uw kraan komt. Maar hoe anders was dat toen Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog gebukt ging onder het juk van de Duitse bezetter.

© Jef Raeven

Relaxed kijken Noorbeekenaren Piet Duijsings en Jozef Ploumen links op de coverfoto, die is gemaakt door hun plaatsgenoot Jef Raeven, toe hoe een colonne van het 19e Korps (bijnaam Tomahawk) door de Dorpstraat trekt. We schrijven 13 september 1944, nog geen etmaal nadat Mesch als eerste dorp van Nederland en diezelfde dag ook Noorbeek door de Amerikanen zijn bevrijd.

De bevrijding van deze provincie heeft een halfjaar geduurd; pas op 3 maart 1945 kunnen Well en Arcen als laatste Limburgse plaatsen de Nederlandse driekleur hijsen.

Terug in de tijd

De Limburger neemt u 75 jaar mee terug in de tijd. Acht maanden lang leest u elke donderdag in de krant op de pagina’s ‘Uitgediept’ en ook op delimburger.nl/bevrijding waar het front lag en welke plaatsen waren bevrijd.

Met veel feiten, ooggetuigenissen, indringende beelden en ook podcasts waarin Limburgse oorlogskinderen van toen vertellen over hun herinneringen aan de bevrijding.

Bekijk de fotoserie: 75 jaar bevrijding

Alleen al op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten maken 10.023 namen pijnlijk duidelijk hoeveel soldaten het leven hebben moeten laten om Limburg na jaren van angst en onzekerheid z’n vrijheid terug te geven.

Hoewel we dit ondanks terreuraanslagen en de vele brandhaarden in de wereld niet altijd goed lijken te beseffen, blijft vrijheid ook anno 2019 een broos begrip.

Vijftig tinten vrijheid

Vrijheid moet je, niet altijd letterlijk, bevechten en is niet alleen de victorie die volgt na jarenlange oorlogen. Er bestaan wel vijftig tinten vrijheid, zo niet meer. Vrijheid betekent óók dat je op de tribune van jouw club voor de tegenstander durft te applaudisseren; dat je het waagt je leraar of je baas tegen te spreken; dat tennissters van wereldfaam uit de kast komen; dat je artsen om een second opinion vraagt; dat je fier achter je gepeste klasgenoot gaat staan.

In het kader van 75 jaar bevrijding viert heel Limburg tot medio volgend jaar de vrijheid. Wat betekent het voor u en uw omgeving: vrijheid? Mail uw reactie naar: bevrijding@delimburger.nl

Luister hieronder naar de eerste podcast in de reeks 75 jaar bevrijding. Jos van den Camp spreekt met Ger Boumans (89) uit Brunssum, die de bevrijding destijds heel bewust heeft meegemaakt.