Programma: Limburg viert 75 jaar bevrijding

Print
Programma: Limburg viert 75 jaar bevrijding

Ticker Tape Parade tijdens de viering van 70 jaar bevrijding. Afbeelding: Arnaud Nilwik

Overal in de provincie wordt 75 jaar bevrijding de komende maanden uitgebreid gevierd. Een overzicht.

Dit is een selectie uit het omvangrijke aanbod van activiteiten rondom 75 jaar bevrijding van Limburg. Kijk voor het volledige overzicht op 75jaarbevrijdinglimburg.nl/activiteiten/

12 september

Eijsden

6.09 uur Ursulinenconvent, Breusterstraat 27: Vannacht naar dag, bij zonsopgang vijf muzikale vertellingen door zangeres/actrice Quirine Melssen over gewone mensen tijdens de oorlog. Maastricht

11.00 uur Plein 1992: Getekend verleden. Met 10.023 strepen op het plein worden de namen van vermiste en begraven soldaten op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten herdacht.

Mesch

9.00-14.00 uur festivalweide (Red Horsestraat): Vrijheidsspelen met 1500 kinderen uit Euregio. Om 10.00 uur aankomst vrijheidsvuur uit Caen; aansluitend stoet met historische voertuigen.

20.00 uur festivalweide: concert Ode aan de Vrijheid, harmonieorkest De Volksgalm met solisten Frans Pollux, Lotte Walda en Suzan Seegers; gemengd koor Eijsden-Margraten en het kinderkoor Eijsden-Margraten.

Programma: Limburg viert 75 jaar bevrijding
Foto: Marlies Smits

Bevrijdingsvuur Caen in Mesch

Kirsten Genotte, Loek Wishaupt en Danny Zonneveld van Atletiek Maastricht op het strand van Caen (Normandië), waar ze dezer dagen het bevrijdingsvuur gingen ophalen. Hun speciale gast is de net 95-jarige Kees Arkenbout (in rolstoel), die in 1951 deelnam aan de eerste bevrijdingsestafette van Caen naar Limburg. Ze volgen de 900 kilometer lange Liberation Route die de soldaten van de Old Hickory-divisie in 1944 ook aflegden. Vandaag arriveren de atleten met de bevrijdingsfakkel in Mesch, het eerst bevrijde dorp van Nederland waar de openingsceremonie plaatsvindt in het kader van 75 jaar bevrijding.

13 september

Eijsden

18.00 uur Breusterkerk: muzikale stoet naar Kasteel Eijsden, waar Koninklijke Harmonie Sainte Cécile het concert Vrijheid maak je samen verzorgt. Presentatie Jacques Vriens; solisten Imke Heitzer en Enzo Kok.

Maastricht

19.30 uur Koninsplein: bij Bevrijdingsmonument kranslegging met Old Hickory-veteranen.

20.00 uur Vrijthof, Servaasbasiliek: toneelvoorstelling Een Verhaal van Vrijheid.

21.00 uur Koningsplein: openluchtspel Liberation over bevrijding Maastricht; rond 22.15 uur aankomst bevrijdingsvuur dat van Caen naar Mesch werd gebracht; vanaf 22.30 uur bevrijdingsbal.

Ondergrondse geheimen

In de Grotten Noord van de Sint Pietersberg in Maastricht zijn op 13 september twee rondleidingen (18.00 en 19.00 uur) naar de Kluis, waarbij belangstellenden uitleg krijgen over de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Nederlandse kunstschatten werden bewaard. Het bekendste voorbeeld is De Nachtwacht van Rembrandt.

Van 13 september tot en met 3 november krijgen bezoekers van Museum Romeinse Katakomben in Valkenburg een indruk van de ondergrondse ‘oorlogsfabriek’ in de Heidegroeve tijdens WO-II. Met medewerking van onder andere de Britse filmmaker Sam Christie en vernuftige belevingsinstallaties wordt het ondergrondse leven van toen nagebootst.

Ulestraten

20.30 uur landgoed Vliek, Catharinastraat 118: In het zicht van de vrijheid, muzikale dramaproductie over twee jonge verzetsmensen die op 5 september 1944 op de Cauberg werden doodgeschoten.

Valkenburg

19.30 uur Openluchttheater, Plenkertstraat 51: Tour of Freedom, concert van fanfare Bereden Wapens uit Vucht.

14 september

Heythuysen

10.00-16.30 uur Boerderij Elshof, Walk 23: tijdelijk museum (t/m 15 december). Belicht worden de bewegingen van de militaire eenheden die in de periode oktober 1944-februari 1945 actief waren in het Maasgebied tot de Noordervaart en rondom het Kanaal Wessem-Nederweert, tot aan Baarlo.

The First Miles to Liberty

Van 12 tot en met 15 september trekt een karavaan historische Amerikaanse legervoertuigen door Limburg. De eerste stop is in Mesch, later volgen Eijsden-Margraten, Valkenburg, Maastricht, Meerssen en Beek. In gezelschap van tien Amerikaanse en een Britse veteraan vertolken artiesten tijdens live optredens muziek uit de jaren ’40.

Maastricht

20.00 uur MECC: in kader van concertreeks Limburg Vrie neemt het Limburgs Fanfare Orkest met beeld, geluid en speciaal gecomponeerde muziek het publiek mee langs de route die de bevrijders 75 jaar geleden volgden.

Margraten

19.30 uur Amerikaanse Begraafplaats: herdenkingsconcert Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden met speciaal voor dit doel gemaakte composities Silent and White en Remount (wereldpremières van respectievelijk Vincent Cox en Christiaan Janssen), met tenor Pascal Pittie.

Meerssen

15.00 uur Erfgoedhuis, Markt 50: start expositie Oorlog, bezetting en bevrijding (t/m 29 september)

Volksfeest met kindermusical

Beek wil de vrijheid als volksfeest vieren, waarbij de jeugd een voorname rol inneemt. De aftrap is 13 september, als dj’s in Mondial voor jeugd van 11 tot 15 muziek draaien die herinnert aan de bevrijding. De 14e staat in het Asta Theater het stuk ‘Ein doodgewoon verhaol’ op de planken, dat door diverse Beekse verenigingen wordt opgevoerd. Een dag later trekt een historische stoet met 200 reenactors over de Maastrichterlaan. Last but not least: de 17e staat kindermusical Oorlogsgeheimen op de rol in het Asta Theater, waar om 18.30 het officiële herdenkingsfeest begint.

15 september

Kerkrade

10.00 uur Parkstad Limburg Theater: bevrijdingsconcert Wij vieren de vrijheid door Kerkraads Symfonie Orkest, Oratoriumvereniging Sittard/Geleen en jeugdkoor Tutta Musica uit Voerendaal.

Maastricht

20.00 uur Theater aan het Vrijthof: concert Songs of Freedom het Metropole Orkest, met medewerking van Frans Pollux, Haevn, Brigitte Heitzer en Blackbird. (Eveneens uitvoeringen op 22 september in Theater De Maaspoort in Venlo en op 6 oktober in Parkstad Theater in Heerlen).

Margraten

15.00 uur Amerikaanse Begraafplaats: Liberation Concert door Philharmonie Zuidnederland, Studium Generale, Brabant Koor en solisten Sarah Wegener en Helena Rasker. Uitgevoerd wordt 2e Symfonie van Gustav Mahler.

Thorn

14.00 uur VVV, Wijngaard 8: themarondleiding over roerige oorlogsjaren, die werden afgewisseld met tijden van vrede en geweldloosheid. Wat velen niet weten is dat Thorn is bevrijd door de Belgische Pironbrigade.

18 september

Heerlen

16.30-19.30 uur De Vondst, Raadhuisplein 20: herbeleving van bezetting en bevrijding van de regio Parkstad aan de hand van bijzondere vondsten en persoonlijke verhalen.

Sittard

20.00 uur schouwburg De Domijnen: bevrijdingsconcert met muziek uit periode 1945-1950 door mannenkoren Mignon en Si-Tard, The Jack Million Band, damesgroep Manoesh, Enzo Kok, een jongerenkoor en leerlingen van Trevianum.

19 september

Meerssen

12.00-18.00 uur voormalige synagoge, Kuileneindestraat 21A: expositie (t/m 22 september en 26 t/m 29 september) van de Joodse kunstenaar Isaac Celnikier, die de holocaust heeft overleefd, en op indringende wijze de verschrikkingen in concentratiekampen schetst.

Susteren

19.30 uur zorgcentrum Vastrada, Kloosterstraat 47: vertoning van stuk De Moder van Piet Zits, waarin de dramatische gebeurtenissen in de periode september 1944 tot de evacuatie van Susteren op 7 november dat jaar in herinnering worden geroepen.

21 september

Geleen

20.00 uur De Hanenhof, Herenhof 2: audiovisuele vertelling Gelaen in de sjtruim van de tied (ook op 22 september) over oorlog en bevrijding, met drie Geleense harmonieën, Zanglust, tien solisten en columnist Leon Verdonschot.

Margraten

19.00-23.00 uur Oos Heim, Clermontstraat 10: symposium van Stichting Adoptiegraven Amerikaanse Begraafplaats over thema ‘Toekomst van herdenken’.

Weert

19.00 uur Munttheater, Collegeplein 3: muzikale voorstelling Vrijheid maak je samen, die tot maart 2020 op meerdere plekken langs de Liberationroute is te zien (voor overige data zie bovengenoemde website). De voorstelling bestaat uit de jeugdopera Brundibár en een uitvoering van lokale muziekverenigingen met onder meer de compositie 75 Jaor Vreej.

22 september

Meijel

9.00-17.00 uur Museum Truijenhof, Tomveld 2: wandelend herbeleven bezoekers de evacuatie van Meijel en Neerkant, dorpen die tweemaal werden bevrijd. Tussentijds moesten de inwoners vanwege de hevige strijd in de Peel naar Asten-Heusden evacueren.

Thorn

10.00-17.00 uur Gemeentemuseum Het Land van Thorn, Wijngaard 14: twaalf inwoners vertellen hoe zij de bevrijding hebben beleefd (t/m 10 mei 2020). Kinderen uit de grensregio tonen wekstukken waarin ze uitdrukken hoe zij hun vrijheid anno 2019 ervaren.

25 september

Programma: Limburg viert 75 jaar bevrijding

19.00 uur Catharinakerk: lezing Moord op Sinti en Roma, de vergeten Holocaust door Herman van Rens. Het in Buchten geboren meisje Settela Steinbach (foto) was lange tijd een icoon voor de Jodenvervolging in Nederland, totdat in 1994 bleek dat zij afkomstig was uit een door de nazi’s vermoorde Sintifamilie.

26 september

Kerkrade

19.00 uur HuB Bibliotheek, Martin Buberplein 15: documentaire Stad onderweg (t/m 31 mei 2020) van Jotja Bessems en Stichting MaiLena. Over een vlucht uit eigen stad; de Kerkradenaren moesten door de vuurlinies heen vluchten. 30.000 mensen vonden onderdak elders in Zuid-Limburg.

6 oktober

Meerssen

15.00 uur voormalige synagoge, Kuileneindestraat 22A: Jack Aldewereld vertelt hoe hij als Joods kind in de oorlog van Amsterdam naar Brunssum werd gesmokkeld. Hij ging op zoek naar zijn familie en zijn verleden. Hij en zijn zus Fanny overleefden de oorlog, hun ouders niet.

11 oktober

Venlo

19.00 uur Museum Fort Sint Michiel, Garnizoenweg 23: lezing over archeologisch onderzoek naar een voormalig Duits mijnruimerskamp op de Frederik Hendrikkazerne in Blerick. Na de Duitse capitulatie moesten duizenden Duitse militairen in West-Europa onder geallieerd gezag achtergebleven mijnenvelden en munitie ruimen.

15 oktober

Ottersum

20.00 uur Maria Roepaen, Kleefseweg 9: theaterstuk Lèvesloop... en trug (t/m 26 oktober) over de gedwongen evacuaties in 1944-1945 van meer dan 6000 inwoners van dorpen en steden in Noord-Limburg.

Programma: Limburg viert 75 jaar bevrijding

De Laatste Getuigen

Op basis van het eerder verschenen boek De Laatste Getuigen van De Limburger schreef journalist Wiel Beijer het script voor dit gelijknamige theaterstuk onder regie van Michel Sluysmans en Servé Hermans. Rob Hodselmans filmde de ontmoetingen van de acteurs met ‘laatste getuigen’ die de bevrijding van Limburg meemaakten. Acht uitvoeringen in acht steden (waarvan de eerste op 24 en 25 oktober om 20.15 uur bij De Domijnen in Sittard). Het stuk is een co-productie van Toneelgroep Maastricht en De Domijnen en na Sittard nog te zien in Venray (26 oktober), Heerlen (27-10), Venlo (1 november), Roermond (2-11), Margraten (9-11), Maastricht (tweemaal op 10-11) en Weert (24-11).

23 november

Horst

20.00 uur Sint Lambertuskerk: bevrijdingsconcert met zeventig zangers uit de hele gemeente, die speciaal hiervoor bijeen zijn gebracht. Zij belichten het thema bevrijding in verschillende genres, variërend van pop tot licht klassiek en van blaas- tot filmmuziek.

Tot en met 31 december

Gennep

10.00-18.00 uur rondom de Sint Martinustoren zijn diverse bevrijdingsroutes uitgezet. De Gennepse toren is de enige kerktoren tussen Roermond en Mook, dichtbij de Maas, die ongeschonden uit de oorlog kwam.

1 maart 2020

Venlo

20.15 uur De Maaspoort: met een speciaal gecomponeerd werk in de reeks Limburg Vrie neemt het Fanfare Orkest, in beeld en geluid, bezoekers 75 jaar mee terug in de tijd, langs de route die de bevrijders destijds volgden.

Roermond

19.00 uur Theterhotel De Oranjerie: uitvoering van rondreizende voorstelling Vrijheid maak je samen. De voorstelling bestaat uit de jeugdopera Brundibár en een uitvoering van lokale muziekverenigingen die onder meer de compositie 75 Jaor Vreej ten gehore brengen.

2 mei 2020

Margraten

9.00-17.00 uur Amerikaanse Begraafplaats: de Field of Honor Foundation heeft ervoor gezorgd dat van duizenden gesneuvelde soldaten op de Amerikaanse begraafplaats van Margraten foto’s te zien zullen zijn (t/m 6 mei). Bezoekers zien zo letterlijk de gezichten van hun bevrijders.

25 mei 2020

Margraten

Amerikaanse Begraafplaats: het herdenkingsjaar in het kader van 75 jaar bevrijding wordt afgesloten op Memorial Day (nader programma volgt).