Herdenkingsbijeenkomst in Gregoriuskerk Brunssum

Print
Herdenkingsbijeenkomst in Gregoriuskerk Brunssum

Er zijn ook beelden te zien van de bevrijding van Brunssum. Afbeelding: archief De Limburger

Brunssum -

Tijdens het bevrijdingsweekend (19-22 september) staat Brunssum stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurt tijdens een speciale herdenkingsbijeenkomst in de Gregoriuskerk op zaterdag 21 september. Deze duurt van 10.30 tot 11.30 uur en is vrij toegankelijk.

De gruwelen van de oorlog gingen niet voorbij aan Brunssum in 1940-1944. Brunssummers sneuvelden op het slagveld. Ook vielen er burgerslachtoffers door oorlogsgeweld. Andere Brunssummers werden het slachtoffer van naziterreur.

Eerbetoon

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Gregoriuskerk komen een aantal overlevenden, nabestaanden en schrijvers/historici aan het woord. Met hun verhalen brengen ze een eerbetoon aan hen die vielen voor de vrijheid. Er is onder meer aandacht voor de Joodse kinderen die dankzij Brunssumse onderduikadressen de oorlog overleefden. Voor de meisjes die omkwamen bij het bombardement op de naaischool in juli 1944. En voor de Brunssummers die, met gevaar voor eigen leven, verzet pleegden tegen de terreur van de bezetter.

Sprekers

Sprekers zijn stadshistoricus Thei Raets, nabestaande Piet Cox, journalist-publicist Frans Hermans, die een boek schreef over een Joods onderduikkind in Brunssum, en Wiel Bellemakers, schrijver van een boek over een Brunssumse verzetsman.

Het programma wordt muzikaal opgeluisterd door zangeres Marjorie Ginczinger en het jeugd- en jongerenkoor New Generation uit Merkelbeek. Tevens vindt de vertoning plaats van een film over de bevrijding van Brunssum in september 1944.