Officiële opening An de Koel Landgraaf op 5 oktober

Print
Officiële opening An de Koel Landgraaf op 5 oktober

De voormalige vakschool van ’t Eikske is nu een hedendaags wijkcentrum. Afbeelding: Gemeente Landgraaf

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Wethouder Freed Janssen verricht zaterdag 5 oktober de officiële opening van het vernieuwde Wijkcentrum An de Koel aan de Strijthagerweg 2 in Landgraaf. De openingsplechtigheid start om 12.30 uur.

De buurtaccommodatie in Schaesberg heeft een nieuwe naam gekregen die refereert aan het verleden. In de ondergrondse vakschool (OVS) werden vlak na de Tweede Wereldoorlog duizenden jongemannen opgeleid tot mijnwerker. Op de OVS kregen ze de fijne kneepjes van het zware vak bijgebracht. Die kennis moesten ze vervolgens ondergronds in de praktijk brengen in de Oranje Nassau II, die van 1904 tot 1971 in bedrijf was.

De OVS was opleidingscentrum van 1948 tot begin jaren zeventig. In de onmiddellijke nabijheid van de karakteristieke vakschool lag ook het gebouw waar de mijnpolitie gehuisvest was en de woning van de hoofdingenieur. Daarmee heeft ’t Eikske een rijke mijnhistorie.

Met het sluiten van de mijn was het leercentrum niet meer nodig en werd het omgebouwd tot ontmoetingscentrum voor de Landgraafse buurt. Na ruim veertig jaar intensief gebruik was het gebouw zo gedateerd, dat de gemeente in het najaar van 2018 besloot tot een renovatie.

Naast diverse verenigingen, waaronder harmonie St. Michaël, is ook kinderdagverblijf Eigenwijs in het gerenoveerde gebouw gehuisvest. Het beheer en de exploitatie van het wijkcentrum is ondergebracht bij Park Strijthagen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen