Jonge Kerk viert 50-jarig bestaan met diverse jubileumactiviteiten

Print
Jonge Kerk viert 50-jarig bestaan met diverse jubileumactiviteiten

Afbeelding: Basisgroep Jonge Kerk

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De Jonge Kerk in Roermond bestaat dit jaar 50 jaar. Voor dit seizoen staan diverse jubileumactiviteiten op het programma. Zo kan het publiek zaterdag en zondag in het kader van de Open Monumentendagen de expositie ‘Hier beleven wij plezier aan’ bezoeken. Op zondag 22 september gaat dit jubileumjaar onder het motto ‘Hoe ver te gaan, hoe verder gaan’ van start met een speciale viering.

Diverse vertegenwoordigers vanuit diverse geledingen van de Jonge Kerk zullen deze dienst bijwonen. Aansluitend kan iedereen deelnemen aan een Fair Trade-lunch. Belangstellenden zijn deze dag welkom om 11.00 uur in de Ursulakapel aan de Voogdijstraat 24 in Roermond.

Voor zaterdag 9 november staat een Symposium en Ontmoetingsdag voor kleine geloofsgemeenschappen gepland. Hieraan zullen diverse sprekers van naam deelnemen. Op zaterdag 7 december kan de voorstelling Zelf Sjöld worden bijgewoond. Deze uitvoering door Stichting Turba draagt het thema Armoede.

De Jonge Kerk is een voortvloeisel uit de Jongerenparochie die in 1969 in de Caroluskapel werd opgericht voor de middelbare scholieren uit Roermond en omgeving. De bezoekers vonden hun inspiratie in het leven van de eerste christengemeenschappen en het zoeken naar verbindingen tussen de liturgie en de maatschappelijke werkelijkheid. Zo kregen ook activiteiten van Amnesty International, IKV, Vrouwen voor Vrede, Wereldwinkel en Ontwikkelingssamenwerking ruime aandacht.

In 1978 werd de Jonge Kerk lid van de Basisbeweging Nederland en veranderde haar naam in ‘Oecumenische Basisgroep Jonge Kerk Roermond’. Er ontstond een nieuwe structuur, op basis van een democratisch gekozen bestuur en werkgroepen op het gebied van liturgie, koor, onderling pastoraat, vluchtelingenwerk en mondiale problematiek.

Na de restauratie van de Caroluskapel ontnam het bisdom de Jonge Kerk haar huisvesting. Een jaar lang vond de groep toen onderdak in de Minderbroederskerk. Met eigen geld en ondersteuning van Nederlandse religieuzen kon in 1985 de aankoop van de Ursulakapel worden gefinancierd. De Basisgroep Jonge Kerk Roermond beschikte vanaf dat moment over een eigen ruimte.

In 2014 verwerft de Jonge Kerk het label ‘FairTrade-kerk’. In 2016 kwam hier met het certificaat ‘Vergeet mij niet’ de erkenning als dementievriendelijke kerk bij.

Het volledige feestprogramma is te vinden op de website.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen