Kamer roept Grapperhaus naar CBR-debat

Print
Kamer roept Grapperhaus naar CBR-debat

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Afbeelding: ANP

De Tweede Kamer wil dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) woensdagavond tijdens een debat over het falende CBR tekst en uitleg komt geven. Waarom wil hij ouderen met een ongeldig rijbewijs door problemen bij de organisatie, niet onmiddellijk coulance verlenen?

Sinds de tweede helft van vorig jaar hebben klanten van uitvoeringsorganisatie CBR steeds vaker last van lange doorlooptijden bij de medische beoordelingen van gezondheidsverklaringen. Vooral 75-plussers of mensen met een aandoening - die niet mogen rijden zonder goedkeurend stempel, maar erg afhankelijk zijn van hun vervoermiddel - komen daardoor in grote problemen.

Achterstanden wegwerken

Dus besloot minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bij deze mensen de geldigheid van hun rijbewijs met maximaal één jaar te verlengen in het rijbewijsregister. Zij kunnen dan eventjes doorrijden en het CBR kan ondertussen gecontroleerd de achterstanden wegwerken. De bestuurlijk maatregel die dit officieel mogelijk moet maken, is inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees ook: Rijbewijs van 84-jarige Piet uit Sittard verloopt: ‘Maar ik zal gewoon door moeten rijden

De verwachting is dat de bestuurlijke maatregel 1 december kan ingaan, maar de inzet van minister Van Nieuwenhuizen is om deze ‘zo snel mogelijk’ in werking te laten treden. Toch maakt de Tweede Kamer zich zorgen over de gang van zaken in de komende paar maanden. Gaat de politie dan coulant zijn bij het checken van rijbewijzen van ouderen?

Gedogen niet mogelijk

De minister van Justitie en Veiligheid is streng: hij laat weten in een brief dat gedogen niet mogelijk is. De politie moet aan de hand van het rijbewijsregister kunnen beoordelen of het verlopen rijbewijs van een desbetreffende 75-plusser onder de administratieve verlenging valt. Dat is nu nog niet mogelijk zonder de nodige aanpassingen bij de RDW en het CBR.

Lees ook: Chaos bij CBR door gebrek aan keuringsartsen en slechte software

Ook kan coulance volgens Grapperhaus uitnodigen tot misbruik, wat kan leiden tot onveilige verkeerssituaties.

Lees ook: CBR: het Chaotische Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

De Kamer is het hier totaal niet mee eens. Dus hebben alle partijen (behalve het CDA, de partij van Grapperhaus) de minister vanmiddag gevraagd om vanavond bij het geplande debat over het CBR te verschijnen. Volgens zijn woordvoerster zal Grapperhaus aan dat verzoek voldoen.