OM eist in totaal 34 jaar cel tegen elf vermeende drugscriminelen

Print
OM eist in totaal 34 jaar cel tegen elf vermeende drugscriminelen

De verdachten hun advocaten tijdens de eerste zittingdag op dinsdag. Afbeelding: Adrien Stanziani

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg -

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Den Bosch in totaal 34 jaar gevangenisstraf geëist tegen zes Limburgers en vijf mannen uit Noord-Brabant vanwege hun rol in een omvangrijke drugszaak. De hoogste straf, zeven jaar, hangt bendeleider Ad van V. (38) uit Eindhoven boven het hoofd.

De meeste verdachten zouden deel hebben uitgemaakt van een crimineel netwerk dat tussen november 2017 en april 2018 in totaal 100.000 kilo grondstoffen voor synthetische drugs vanuit Polen naar Nederland heeft vervoerd. In Nederland bracht de bende de chemicaliën verder naar opslagplaatsen in Limburg en Noord-Brabant en naar drugslabs in onder andere Echt (Tweede Heideweg), Venlo (Livingstoneweg) en Weert (Kempenweg). In Echt heeft de politie in april 2018 30.000 kilo aan drugschemicaliën aangetroffen. Het opruimen daarvan kostte 100.000 euro.

Venlonaren

Vijf verdachten zijn Venlonaren: Dywan Z. (26), de broers Toon (60) en Sjeng J. (55) diens schoonzoon Bram E. (34) en Jannie M. (35). De twee broers mogen er van officier van justitie Neeltje Keeris van de Venlose verdachten nog het meest genadig afkomen. Zij zouden op hun bedrijfsterrein aan de Livingstoneweg een container hebben verhuurd waarin een drugslab was ingericht. De broers beweren dat ze niet wisten wat de huurder op hun terrein uitspookte. Het OM eiste tegen hen 24 maanden cel waarvan zes voorwaardelijk.

Keeris denkt dat Bram E. en Dywan Z. als laboranten in de container hebben gewerkt. Zij dicht Dywan Z. een grote rol toe in de organisatie. Hem en Bram E., die vooral in verstopplekken is gezien, hangt vijf jaar boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie ziet Jannie M. als de beheerder van het wagenpark van de organisatie en als een van de vervoerders. De eis tegen hem is dertig maanden waarvan tien voorwaardelijk. Dat geldt ook voor verdachte Yamani El B. (52). Hij woonde destijds gehuurd in het huis aan de Kempenweg in Weert waar een drugslab werd opgerold. Hij beweert dat hij een deel van de het pand had onderverhuurd.

Tips

De landelijke recherche kreeg in het najaar van 2017 vier keer een tip van Europol in Polen over de smokkel van chemicaliën naar Nederland. De melding vanuit Polen was net twee dagen oud toen het landelijk parket op 15 november 2017 een eigen onderzoek begon.

De politie pakte de meeste verdachten op maandag 16 april 2018 op. Op deze ‘klapdag’ ontruimden honderd politiemensen opslagplaatsen en ontmantelden ze drugslabs.

De komende dagen komen de advocaten van de verdachten aan het woord. De verwachting is dat zij, gezien de grotendeels ontkennende houding van hun cliënten, vooral vrijspraken zullen bepleiten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen