Themarondleiding ‘Oorlogsgeheimen’ in Fluweelengrot Valkenburg

Print
Themarondleiding ‘Oorlogsgeheimen’ in Fluweelengrot Valkenburg

Silhouetten van Amerikaanse soldaten in de Fluweelengrot. Afbeelding: Photostique

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

In het kader van 75 jaar bevrijding is het vanaf nu mogelijk om de themarondleiding ‘Oorlogsgeheimen’ in de Fluweelengrot te volgen.

In de Tweede Wereldoorlog heeft de Fluweelengrot gediend als schuilplaats voor de bewoners van Valkenburg. In september 1944 werd Valkenburg na zes dagen van zware gevechten bevrijd door de Amerikanen. In de Fluweelengrot verbleven tijdens die dagen ongeveer 600 Valkenburgers. Ook was de grot een veldhospitaal voor Amerikaanse soldaten. Na de bevrijding bezochten zij de grot tijdens hun vrije uren. Wiel van Acker was toen gids en heeft in de grot silhouetten van soldaten en een gedenkteken aan een gesneuvelde soldaat gemaakt.

De rondleiding gaat over deze periode in de Fluweelengrot en duurt ongeveer 50 minuten. De rondleiding is op zaterdag 14 en zondag 15 september en op zaterdag 2 en dinsdag 5 mei 2020. Ze start iedere keer om 13.30 uur. De entreeprijs is 9,50 euro voor personen vanaf 12 jaar en 7,50 euro voor kinderen tot en met 11 jaar. Museumkaarthouders mogen gratis deelnemen.

Thomas Houde

Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Amerikaanse soldaat Thomas Houde in de Fluweelengrot een portret van voormalig president Roosevelt gemaakt. Houde is in 2008 begonnen aan een boek over zijn leven tijdens de oorlog. In de Fluweelengrot wordt zijn werk tentoongesteld. Tijdens de openingstijden van de Fluweelengrot is de tentoonstelling gratis te bezichtigen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen