Kringloopeconomie

Fuenix Weert sluit deal met chemiereus Dow voor plasticrecycling

Print
Fuenix Weert sluit deal met chemiereus Dow voor plasticrecycling

Afbeelding: Getty Images

/ Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Fuenix Ecogy Group heeft een belangrijke vis aan de haak geslagen voor zijn slimme technologie om plastic afval te verwerken tot hoogwaardige grondstoffen als nafta, paraffine, LPG en olie.

Het chemietechbedrijf in Weert sluit een contract met chemiegigant Dow en gaat gerecyclede olie uit afvalplastic aan een fabriek van Dow in Terneuzen leveren. Met deze recyclegrondstof gaat Dow polymeren produceren, het basismateriaal waarmee nieuw plastic wordt gemaakt.

Dow, een Amerikaanse multinational met een omzet van circa 50 miljard dollar, omschrijft de polymeren uit de grondstof van Fuenix als „maagdelijk nieuw”. Hiermee zijn ze geschikt voor de productie van plastics voor alle gebruikelijke toepassingen, ook voor hoogwaardige doeleinden, zoals het verpakken van voedsel. „Dit is redelijk nieuw”, stelt bestuursvoorzitter Sirt Mellema van Fuenix.

Voor Dow is de deal belangrijk, omdat het hiermee een switch kan maken naar een kringloopproductie voor plastic. Het chemieconcern wil in 2025 minstens 100.000 ton gerecycled plastic in zijn producten verwerken voor afnemers binnen de EU.

„Wij vinden dat kunststoffen te waardevol zijn om als afval verloren te laten gaan: ze moeten deel gaan uitmaken van de kringloopeconomie”, aldus Diego Donoso, baas bij Dow Packaging & Specialty Plastics. „De samenwerking met Fuenix is een belangrijke volgende stap om ons dichter bij de beoogde toekomst te brengen, namelijk een duurzame kringloopproductie van polymeren.”

Directeur Mellema van Fuenix zei vorige maand in De Limburger dat het bedrijf met „meerdere multinationals” in gesprek is over strategische samenwerking om plasticrecycling op grote schaal mogelijk te maken. „Ons ultieme doel is zoveel plastic te kunnen recyclen als in de oceanen ronddrijft, miljoenen tonnen plastics.” Door de overeenkomst met Dow heeft het bedrijf een doorbraak gemaakt.

Met zijn innovatieve technologie kan Fuenix uiteenlopende soorten afvalplastic verwerken, vooral verpakkingsmateriaal voor consumptieartikelen. Dit spul is vaak moeilijk recyclebaar, zoals plastics waarin ook folie zit.

Woensdagavond verklaarde Mellema binnen afzienbare termijn met nog meer nieuws naar buiten te komen over samenwerkingsverbanden met nieuwe, grote partijen. De industriële afnemers zien zich tegenwoordig gedwongen om duurzame grondstoffen te gebruiken: „De noodzaak is dringend”, zegt Mellema, verwijzend naar grote klanten van de verpakkingsindustrie, zoals Unilever. Bedrijven als dit voedingsmiddelenconcern dringen bij hun leveranciers aan op verpakkingsmateriaal „dat duurzaam en circulair is geproduceerd”, aldus Mellema.

De fabriek van Dow in Terneuzen zal vooralsnog vanuit de Fuenix-fabriek in Weert worden beleverd. Eerder gaf Mellema aan dat de verwerkingsinstallaties van Fuenix in de buurt van zijn afnemers zullen komen.